O Bedekovčini / O Bedekovčini

O Bedekovčini

Općina Bedekovčina smještena je u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, u regiji najbolje prometne povezanosti u Hrvatskoj, svega 40-ak km od glavnog grada, 30-ak km od Republike Slovenije i vrlo blizu Mađarske, te Bosne i Hercegovine.
Pripada Krapinsko – zagorskoj županiji , te kontinentalnoj Hrvatskoj. Sastoji se od 15 naselja i ukupno 8.041 stanovnika na 54 km2 površine.

Osim blizine glavnog cestovnog prometnog pravca, državne ceste D1, kroz mjesto prolazi i željeznička pruga Varaždin- Zagreb, a uskoro i brza cesta Popovec-Marija Bistrica-Zabok, pridonoseći prostornom i gospodarskom razvitku općine i povezanosti sa međunarodnim prometnim pravcima.

Nalazi se na 46° 02' paraleli sjeverne geografske širine i 15° 59' meridijanu istočne geografske dužine, na 238 m nadmorske visine, uz rijeku Krapinu.

Nalazište gline na području općine pridonijelo je razvoju industrije. Proizvode se proizvodi od gline, kao što su crijep i kaljeve peći.

Od prirodnih znamenitosti ističe se kompleks od 5 jezera, nazvanih Bajeri, na kojima se razvija kupališni i rekreacijski turizam (ribolov, triatlon).

Od kulturnih i povijesnih znamenitosti možemo spomenuti čak 3 dvorca, nastala u 18. stoljeću, od kojih jedan služi kao socijalna ustanova.

Osim osnovne škole, ovdje se nalazi i srednja škola sa tri učilišta: medicinsko, graditeljsko i poljoprivredno učilište, sa poligonima za praktičnu nastavu, te novosagrađena sportska dvorana.
Učenici redovito postižu zapažene rezultate na državnim natjecanjima, kako iz četverogodišnjih tako i iz trogodišnjih zanimanja.

Na području općine djeluju brojna kulturno – umjetnička, volonterska i sportska društva, te vatrogasno društvo sa ostvarenim mnogobrojnim državnim i svjetskim priznanjima.

Bedekovčina u brojkama:

 Geografski smještaj:     sjeverozapad Hrvatske

Županija i NUTS 2 :           Krapinsko – zagorska županija, kontinentalna Hrvatska
Geografska širina:           46°02'' paralela sjeverne geografske širine
Geografska duljina:        15° 59' meridijan istočne geografske dužine

Rijeka:                                 Krapina

 

Broj stanovnika:              8.041
 

Broj stanovnika po  naseljima:

 Bedekovčina                    3 400

 Belovar Zlatarski             102

 Brestovec Orehovički  334

 Grabe                                 421

 Kebel                                  414

 Križanče                             141 

 Lug Orehovički                223

 Lug Poznanovečki          659

 Martinec Orehovički     393

 Orehovica                         237

 Poznanovec                     937

 Pustodol Orehovički     302

 Vojnić-Breg                       146

 Zadravec                            120

 Židovinjak                         212