O Bedekovčini / Povijest

Povijest

Na kontinuitet naseljenosti upućuju nalazi iz kamenog doba, a na moguću slavensku reminiscenciju patronimik sv. Vid uz kojega se javlja njegov protivnik zmaj. Zmaj se prikriva u šumi (dubravi), pa se ispod spomenutog sakralnog objekta javlja ime naselja Dubrava. Godine 1248. prvi put susrećemo ime plemićkog grada castrum Cubul, koje valja poistovjetiti s toponimom Kebel. Ranofeudalni posjed Kumur (današnji Veliki Komor) u neposrednoj blizini Bedekovčine (koja je njegova sljednica), kralj Bela IV. dodjeljuje Bedekovićima 1267. godine.

Područje današnje općine Bedekovčina podijeljeno je između župa Bedekovčine i Orehovice. Prethodnica župne crkve sv. Barbare bila je drvena kapela posvećena toj svetici iz 1650. godine. Zagrebački kanonik Nikola Bedeković početkom 18. st. počinje zidati novu kapelu na istome mjestu. Kapela je dovršena 1778. godine. Župa je osnovana pod starim imenom Komor. To je prvobitno ime Bedekovčine iz 1726. godine. Početkom 20. st. u župu je prenesno 11 lijesova obitelji koja je stoljećima obitavala u ovome kraju.

Živost Bedekovčini daju i mladi koji se školuju u dvije osnovne škole s područnom školom Poznanovec te Osnovnoj školi "Stjepan Radić" u Brestovcu Orehovičkom s područnom školom u Orehovici. Srednja škola u Bedekovčini osposobljava učenike za sva zanatska zanimanja, što je dobro budući da je upravo Krapinsko-zagorska županija jedna od najjačih u obrtima. U sklopu srednje škole djeluje i učenički dom.
(Izvor: TZ KZŽ)