OPĆINA BEDEKOVČINA NAKON PROVEDENE REKONSTRUKCIJE JAVNE RASVJETE OSTVARUJE ZNAČAJNE UŠTEDE U POTROŠNJI ELEKTRIČNE ENERGIJE

Provedbom projekta „Rekonstrukcija javne rasvjete u Općini Bedekovčina primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja”, Općina Bedekovčina u prvih 5 mjeseci ove godine ostvarila je značajne uštede u potrošnji električne energije u odnosu na prošlu godinu te su rashodi za troškove isporuke električne energije u sustavu javne rasvjete u prvih 5 mjeseci ove godine za oko 130.000 kuna manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Projekt je financiran na temelju ugovora o kreditu sklopljenog s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Programa kreditiranja „ESIF Krediti za javnu rasvjetu”, financijskog instrumenta za koji su sredstva osigurana iz sredstava Europske unije, iz Strukturnih i investicijskih fondova, odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., „Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije”, s ciljem povećanja učinkovitosti sustava javne rasvjete.
Prva od ukupno 40 rata kredita dospijeva 30.06. te će do kraja 2021. godine za otplatu kredita biti utrošeno 225.000 kuna. Otplata kredita za navedeni projekt neće predstavljati dodatno financijsko opterećenje za Općinu, obzirom da će se rate plaćati iz ušteda ostvarenih na manjoj potrošnji električne energije.