Ljeto na Bajerima nastavilo se Štruklijadom, Bedekovčanska jezera preplavio miris pravih zagorskih štrukli zaštićenih na europskoj razini

 

Štuklijada održana drugu godinu zaredom na Bedekovčanskim jezerima manifestacija je koja je ranijih godina putovala gradovima i općinama Krapinsko-zagorske županije, a zbog velikog potencijala Bajera svoje sigurno mjesto zagorski su štrukli zaštićeni na europskoj razini našli su upravo ovdje.

Općinski načelnik Darko Ban podsjetio je kako je trodnevni program Ljeta na Bajerima  započeo u petak tradicionalnim Sajmom i izložbom vina, a nastavio se uz najbolje štrukle koje su privukle brojne posjetitelje.

 

-Došli su da degustiraju naše štrukle i uživaju u našim Bedekovčanskim jezerima. Tri manifestacije koje smo spojili u jedan vikend međusobno se dopunjuju. Vino, štrukli i muzika koji se jako dobro sljubljuju. Za ove naše Bajere imamo velike planove koji su obuhvaćeni i razvojnim sporazumom Sjever u vrijednosti 60 milijuna kuna. Izgradnja još nije počela, ali već imamo spremne popratne sadržaje, aktivnosti i manifestacije za veliki projekt Bajeri – rekao je Ban koji je na Štruklijadu stigao u pratnji predsjednika Općinskog vijeća Marko Ocvireka s vijećnicima.

 

Uz miris štukli koji se širio Bedekovčanskim jezerima Udruga NAŠENINA VEZILJE pripremala je „Zagorsku domaću koštu“,  grah sa špekom i kobasicama i pogačice.

 

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je kako tri dana događanja na Bajerima oslikavaju njihov velik potencijal uvjeren da će se to višestruko isplatiti.

-Imamo 13 naših proizvođača, tri certificirana, a neki od ostalih su već u postupku certificiranja. Očekujemo da će se prodati preko 10 000 štrukli. Treba posebno naglasiti da imamo dva izlagača koji peku na licu mjestu i ne može se dogoditi da štrukli zafali. Ako želite jesti prave zagorske štrukle u Hrvatskoj, Europi i svijetu ipak morate doći u samo Zagorje – poručio je Kolar.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek naglasio je kako su zagorski štrukli specijalitet koji baštinimo dugi niz godina.

-Unatrag 20-ak godina upravo jer smo se pripremali za Europsku uniju napravili smo veliki iskorak. Zagorski štrukli su dotad bili poznati specijalitet koji se služio u našim restoranima, a u ovom trenutku Krapinsko-zagorska županija je među vodećima u Hrvatskoj po broju zaštićenih proizvoda. Pripremaju se specifikacije i za neke druge proizvode. Kada zaštitimo autohtone sorte zagorskih vina imat ćemo kompletan meni, a to je velika prilika za naše ugostitelje i proizvođače brašna, sira i vrhnja. Činjenica je da autohtoni zaštićeni proizvodi na razini Europe u pravilu ostvaruju do 25 posto višu cijenu na tržištu – kazao je Tušek.

Prema odluci žirija prvo mjesto pripalo je starom-novom pobjedniku Kleti Zagorski Dvori, OPG Micak, drugo mjesto Vuglec bregu, a trećeplasirani su „Slastice tri užitka”.

Ponovni pobjednik rekao je kako su iza njega teški dani i mjeseci, ali i kako se trud isplatio.

-Ova manifestacija je hvalevrijedna. Štrukle kroz tri generacije proizvodimo na tradicijski način. Stvorili smo modus i znamo što ljudi vole. Godišnje mi ispečemo preko 10 000 štrukli. Otvorili smo i radionicu štruklja i napravili smo jedan lijepi objekt uz pomoć Europe i Županije gdje ćemo uz vinske radionice koje radim imati i radionice štrukli. Jedan novi modus za Mariju Bistricu i cijelo Zagorje da možemo uz domaće ugošćivati i strance – rekao je Micak.

Vrhunac večeri bilo dizanje balona na vrući zrak „ZAGOREC“ i koncert popularnih Učiteljica, a program Ljeta na Bajerima završio je u nedjelju 54. festivalom “Igrajte nam mužikaši”.