Uz brojne goste i uzvanike, u subotu je svečanom sjednicom Općinskog vijeća, održanom u Srednjoj školi Bedekovčina, obilježen Dan Općine Bedekovčina i župe sv. Barbare.

Prema već uobičajenom redu, okupljene je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Marko Ocvirek koji je istaknuo da je godina na izmaku bila naporna i izazovna.

-Unatoč tome, mislim da smo sve odradili super i da ćemo u sljedećoj godini biti još bolji i ostvariti još bolje rezultate. Već sada mogu najaviti da će 2023. Bedekovčina biti veliko gradilište. Istaknut ću i interesantnu socijalno-demografsku komponentu: Općina Bedekovčina danas prednjači u najjeftinijem vrtiću u Zagorju, a svakog redovnog studenta subvencionira stipendijama – istaknuo je Ocvirek.

Načelnik Darko Ban naglasio je da su temeljne smjernice rada Općine briga o djeci i mladima, obrazovanje, socijalna osjetljivost, poticanje razvoja poduzetništva i turističkih potencijala.

-Također, jedan od stupova uspjeha je njegovanje tradicijskih običaja i vrijednosti, a rad i aktivnosti naših udruga neosporan su segment uspjeha i razvoja. Iza nas je mnogo napornog rada na koji smo iznimno ponosni. U ovoj godini odobreno je, uključujući i projekt DVD-a Bedekovčina, 31 milijun kuna bespovratnih sredstava za projekte na području Općine Bedekovčina, ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi oko 46 milijuna kuna – pohvalio se načelnik.

Zahvalio je svima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli razvoju općine te Krapinsko-zagorskoj županiji i županu Željku Kolaru, kao i Zagorskoj razvojnoj agenciji.
-Posebnu zahvalu upućujem svojim suradnicima, djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela Općine Bedekovčina na predanom radu u pripremi i provedbi naših projekata – zaključio je Ban.

U ime načelnica, načelnika, gradonačelnica i načelnika okupljenima se obratila načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec Šimunec.

-Bedekovčina je prekrasna i ponosna sam što smo susjedi s takvim lijepim mjestom koje je dom najboljih zagorskih manifestacija i akcija i koje svakako šalje prekrasnu poruku i sliku Zagorja prema van. Čestitam vam što ste toliko organizirani i predani, a želim vam da tako i nastavite – rekla je Mikulec Šimunec.

Za načelnika Bana imala je samo riječi hvale.
-On je divan prijatelj, odlična suradnik i još bolji načelnik koji svaki dan živi svoje radno mjesto, koji u svakom susretu i događanju nađe priliku i komentira buduće projekte i suradnje, a tome u prilog govore i najavljeni projekti i dogovorena EU sredstva – zaključila je.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar je u svom obraćanju naglasio, čestitajući nagrađenima koji su primili priznanja u povodu Dana općine, da je čovjek uvijek ključ uspjeha.

-Pojedinci koji rade korak više, oni koji se više daju za samu zajednicu, određuju smjer i ukupan razvoj te lokalne zajednice. U Bedekovčini se vidi jedna sinergija između Općine te udruga i pojedinaca i imate načelnika, mog prijatelja Darka, koji ima natprosječnu energiju – kazao je župan dodajući da je prisutan broj načelnika i gradonačelnika na svečanoj sjednici potvrda da se rad i općine i načelnike prepoznaju u javnosti, posebice među kolegama.

Župan je čestitao svima koji su sudjelovali u provođenju brojnih projekata na području općine.

-Nadam se da smo i mi kao županija dali svoj mali obol u projektima koji su se provodili, ali i budućima koji će se provoditi slijedećih godina – poručio je Kolar te najavio projektiranje i izradu dokumentacije ali i pokretanje gradnje područne škole u Poznanovcu. Najavio je to već za iduću godinu. Kolar je spomenuo i projekt revitalizacije Bedekovčanskih jezera.

-Općina ima doslovce sjajan projekt. Sve ono što je EU predvidjela u novoj omotnici odnosi se na taj projekt. Iz bajera možemo napraviti zelenu oazu u Zagorju. Siguran sam da ćemo realizirati ovako sjajan projekt- zaključio je Kolar.

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek je uz čestitke povodom Dana općine istaknuo da se nakon dugog niza godina pokazuje da su sinergija svih političkih opcija, uvažavanje i razgovor jedino što obećava i garantira uspjeh Općine.

-Čestitam načelniku i općinskim vijećnicama i vijećnicima što su pronašli zajednički jezik, kako bi imali sve ove uspješne projekte. Posebno mi je drago čuti da se u svim realiziranim i planiranim projektima često spominju razna ministarstva i fondovi i da smo svi svjesni da hrvatska vlada kroz svoje programe i poticaje odgovara na potrebe zajednice i da se to dobro koristi i ovdje u Bedekovčini – rekao je Tušek.

Naglasio je kako svi moramo biti svjesni da je Hrvatsku, kao i cijelu Europu, zadesila nepogoda krize te da i rat u Ukrajini izaziva posljedice koje osjeća cijelo gospodarstvo.

-Ipak, mudro o pametno upravljanje ovom državom osigurava da ništa nije stalo, da gospodarstvo funkcionira bez obzira na poteškoće s kojima se susreće – rekao je Tušek te istaknuo da se nada kako će se uskoro pronaći rješenje za Bajere, da će u dogovoru s ministricom Natašom Tramišak pronaći mehanizam kako isfininacirati daljnje projektiranje te da će i Bajeri uskoro biti veliko gradilište.

Saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić kazao je kako vjerojatno nikada u povijesti proračuna nije bilo više sredstava koja su omougćena preko članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Riječ je o gotovo 5 milijardi eura, što je gotovo 19 posto proračuna.

-Bitna je iskoristivost tih sredstava odnosno koliko smo kao društvo, koliku su gradovi i općine, spremni da iskoriste ta sredstva. To je dosada bilo oko 60 posto i iskreno želim da se to popravi – riječi su saborskog zastupnika koji je pozvao da se preko projekata ne ulaže samo u zgrade i objekte, već da se ulaže i u ljude.

-Treba ulagati u ljude. Oni koji to uspiju u svojoj sredini njima će biti dobro – kazao je Hajdaš Dončić te pozvao da se iskoristi kreativnost svih udruga i organizacija civilnog društva kako bi se preko projekata povuklo što više sredstava.

I ova je svečana sjednica bila prilika za uručenje nagrada i priznanja zaslužnim građanima Općine Bedekovčina.
Nagradu za životno djelo dobila je vrsna doktorica, pedijatrica Ljiljana Juriša Korpar, za više od 40 godina brige o najmlađima.

Zahavlnice Općine Bedekovčina dobili su DVD Brestovec Orehovički ,povodom 80 godina uspješnog rada i djelovanja, Srednja škola Bedekovčina za 30 godina postojanja Medicinskog učilišta, zatim Jasenka Hranić za nesebičan rad kojim je doprinijela poboljšanju kvalitete života starijih i nemoćnih osoba te Anamarija Kic za prolazu svih razreda osnovne i srednje škole s prosjekom 5. te sjajne rezultate na brojnim natjecanjima.