Šampion 55. Sajma i izložbe zagorskih vina, je traminac iz 2018. godine Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Prekratić vino iz Kumrovca

Nagradu je Milivoju Prekratiću uručio župan Željko Kolar, koji je na samom kraju   poručio kako je Krapinsko-zagorska županija uistinu prava vinska regija. „Fantastična vina i odlična godina. Čestitka svima koji su prijavili svoje uzorke, čestitka svima nagrađenima, a posebno Vinariji Prekratić na sjajnom rezultatu od 95 bodova. Županija u kojoj se proizvode ovako kvalitetna vina i to različitih sorti, od ledenih berbi do sjajnih pjenušaca ne može se zvati nikako drugačije no vinska regija“ – kazao je župan Kolar.

Uz nagradu šampionu, dodijeljena su i druga priznanja. Najbolje ocijenjeno vino u kategoriji hobista je rajnski rizling berba 2022 Marka Pušeca iz Oroslavja, u grupi bijelih mirnih vina redovite berbe s ostatkom šećera rajnski rizling berbe 2021. Vinarije Kopjar iz Budinščine, u kategoriji crvenih i ružičastih vina redovite berbe najbolji je Cuveé crnih sorata “Darmol” berbe 2015. Vinarije Micak iz Marije Bistrice. Muscat organic demi sec berbe 2020. Vinarije Kopjar proglašeno je najboljim vinom u grupi prirodna pjenušava vina, Graševina berbe 2021. Vinarije Sever iz Klanjca je najbolje u grupi bijelih mirnih suhih vina redovite berbe, dok je najbolje ocijenjeno predikatno vino traminac berbe 2018. OPG-a Prekratić vino iz Kumrovca.

Velika zlata, uz pobjednički traminac OPG-a Prekratić vino, osvojili su i hobisti Mario Drenški za pinot sivi i rajnski rizling te Milan Pušec za rajnski rizling, te profesionalni proizvođači vina OPG Žugec Rudolf za kupinovi vino i OPG Josip Cvek za traminac.

Zlatne medalje osvojila su 42 vina, srebro 68 vina, broncu 15 vina, dok su dva vina dobila priznanja.

Sajam izložbu vina otvorio je prošlogodišnji šampion Boris Drenški. Nagrade i priznanja dodjeljivali su i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnsot Hrvatskog sabora saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, zamjenica župana Jasna Petek, predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i predsjednica Udruge Vino Zagorje Krapinsko-zagorske županije Jasminka Šaško. Prodajni predstavnik Vetropack Straže za sjeverozapadnu i istočnu Hrvatsku Alen Javorić je šampionu Milivoju Prekratiću uručio bon za paletu posebnih vinskih boca Burgunder Zagorje.

Organizatori Sajma i izložbe zagorskih vina su Krapinsko-zagorska županija i Općina Bedekovčina. Suorganizatori su druga Vino Zagorje, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije i Turistička zajednica područja Srce Zagorja. Generalni sponzor je Vetropack Straža d.d., dok su sponzori Reklampak  d.d. i Mini mljekara Veronika.

Dodjela nagrada i priznanja održana je u petak, 2. lipnja 2023. godine.

Izvor  KZŽ