Jučer je u Vatrogasnom domu u Bedekovčini održana svečana sjednica Općinskog vijeća Bedekovčine i obilježavanje Dana Općine Bedekovčina i Župe sv. Barbare te 25. godišnjica osnutka Općine Bedekovčina.

Tako su na sjednici istaknuti brojni projekti, a bilo je i prilike za čestitke na uspjesima koje je postigla Općina.

Načelnik Općine Darko Ban nije krio zadovoljstvo, a u svojem govoru je istaknuo brojne projekte koje je Općina provela te oni koji su u planu.

– Temeljne smjernice našeg rada su briga o djeci i mladima. Obrazovanje, socijalna osjetljivost, poticanje razvoja poduzetništva i turistički potencijal također su jedan od stupa uspjeha Općine kao i njegovanje tradicijskih običaja i vrijednosti. Rad i aktivnost udruga neosporan je segment razvoja. U dvije godine povećao se proračun za 10 milijuna kuna. Ove godine počeli smo s provedbom mnogih projekata. To su projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta, izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta. Lokalni program djelovanja za mlade u Bedekovčini, izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju stare škole, projekt HICAPS, Srce Zagorja, izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Dječjeg vrtića Bedekovčina te projekt uređenja i opremanja knjižnice u Brestovcu Orehovičkom. To su projekti vrijedni preko 5,5 milijuna kuna – istaknuo je Ban i rekao kako su u pripremi još tri projekta, a to su su rekonstrukcija i izgradnja Dječjeg vrtića Bedekovčina nakon kojeg bi se kapacitet trebao povećati 115 djece, projekt rekonstrukcije bivšeg doma u Martincu Orehovičkom te projekt Mali princ za djecu s poteškoćama u razvoju.. – Potičemo poduzetništvo i olakšavamo poslovanje novoosnovanim obrtima i tvrtkama. Općina je krenula s otkupom zemljišta u gospodarskoj zoni Bedekovčina kako bi se okrupnila zemljišta radi lakšeg privlačenja investitora – spomenuo je Ban i posebno naglasio kako su u tijeku dva velika projekta na kojima radi Općina.

– Završena je procjena vrijednosti nekretnina na Bedekovčanskim jezerima koje su u vlasništvu Republike Hrvatske te i Spomen dom u Poznanovcu te ćemo do kraja godine Ministarstvu državne imovine podnijeti zahtjev za darovanje tih nekretnina kako bi nakon višegodišnjih pregovora došli u vlasništvo Općine. Posjed Bedekovčanskih jezera je jedan od glavnih preduvjeta za gospodarski , turistički i društveni razvoj Općine – rekao je Ban i najavio projekte u 2019. godine, a to su uređenje pet igrališta na području Općine, izrada projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje sportskih terena te Centra za posjetitelje na Bedekovčanskim jezerima. Prijava projekata za uređenje šumskih puteva, prijava projekata za energetsku obnovu doma u Križanču, prijava projekata rekonstrukcije škole i vrtića u Bedekovčini, izrada dokumentacije za proširenje rasvjete na području Općine te niz drugih malih projekta – kazao je Ban i rekao kako se nada da će sljedeće godine biti ponovljeni natječaj 7.2.2 odnosno ulaganje nerazvrstanih cesta budući da još od 2017. godine imamo građevinsku dozvolu za izgradnju Magdalenićeve ulice.

– Iza nas je mnogo napornog rada i svjesni smo da nas čeka još mnogo koraka kako bi ostvarili zajedničku viziju razvoja Bedekovčine – istaknuo je Ban.

Župan Željko Kolar spomenuo je kako su još u Bedekovčini brojni projekti i aktivnosti ostvareni. – To su male komunalne akcije, asfaltiranje županijskih nerazvrstanih cesta. Općina Bedekovčina je u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom radila brojne aktivnosti u sektoru obrazovanja – istaknuo je Kolar i dodao kako je vrijedno spomenuti rad osnovnih i srednje škole na području Općine. Upravo je Općina Bedekovčina općina koja iz proračuna najviše izdvaja za obrazovni sustav iako nije u direktnoj nadležnosti – spomenuo je Kolar i istaknuo kako su u planu sa Županijom dva projekta, a to su energetska obnova Srednje škole Bedekovčina i vidjeti kako će se postaviti prema Centru za kompetencije – rekao je Kolar i istaknuo da se nada da će ministrica obrazovanja odobriti da Srednja škola Bedekovčina bude Centar za kompetencije. – Bajeri su brend i taj brend sa svim sadržajima koji postoji treba iskoristiti i kako postoji idejno rješenje za vraćanje ‘Bajera’ stvorili smo sve preduvjete da se ulazi taj projekt.

Dodajmo kako se na početku sjednice pristutnima obratio i saborski zastupnik i pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj koji je poželio Bedekovčini još veći gospodarski uzlet te zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek koja je naglasila kako je povezanost grada Zaboka i općine Bedekovčina uvijek bila velika.

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki je pak također istaknula kako želi da se projekt ‘Bajeri’ ostvari kako bi prosperirala Općina.

Na kraju svečanosti dodijeljene su nagrade Općine Bedekovčina. Tako su ove godine nagrađeni KUD Bedekovčina, Poduzeće Zaštita i kontrola d.o.o. Bedekovčina, Dobrovoljno vatrogasno društvo Bedekovčina, Dragutin Jurčec te Slavko Tenšek.

Nagradu za životno djelo dodijeljena je Zdenki Špiljak, učiteljici matematike koja je u svojeg 43 godine dugog radnog vrijeka, 36 godina radila u OŠ Bedekovčina.

Dodajmo kako su zahvalnice dobili Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina, Osnovna škola Bedekovčina, Odgojni dom Bedekovčina, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bedekovčina, Udruga invalida Bedekovčina, Udruga umirovljenika Bedekovčina, Udruga žena ‘Jana’ Poznanovec, Udruga ‘Našenina – Vezilje’, Udruga Magdalenić, Bedekovčanska udruga mladih, Udruga vinogradara i vinara ‘Bilikum’ Bedekovčina, Udruga vinogradara i vinara ‘Brajde’ Poznanovec, Šporstko-ribolovno društvo ‘Jezera’ Bedekovčina, Autoklub Kebel.

Zahvalnice su još otišle u ruke Kickboxing klubu „Zmaj“ Bedekovčina, Moto klubu Bedekovčina, Nogometnom klubu „Tondach“ Bedekovčina, Rukometnom klubu Bedekovčina, Streljačkom klubu „Zagorec“ Bedekovčina, Udruzi motorista Bedekovčina , Ivanu Bertiću, Bošku Jurecu, Borisu Pavlekoviću , Vlasti Kurko-Car, Željku Odaku , Vlč. Stjepanu Halužanu, Antoniji Gorički te Zdenki Petrinjak.

Valja istaknuti kako su za glazbeni program bili zaduženi Vokalna skupina OŠ Bedekovčina te KUD Bedekovčina.

Galeriju slika možete vidjeti OVDJE

izvor: www.zagorje.com