Bedekovčanska jezera u protekla su dva dana ugostila najbolje vinare, najbolje majstore u spravljanju domaćih štruklji i tisuće zadovoljnih posjetitelja, a za sam kraj, na popularnim Bajerima u nedjelju je održan 55. festival zagorskih narodno-zabavnih sastava „Igrajte nam mužikaši”.

Riječ je o najdugovječnijoj i najpopularnijoj manifestaciji koja okuplja narodno-zabavne sastave i soliste s područja Krapinsko-zagorske županije. Prvi festival Igrajte nam mužikaši održan je upravo na Jezerima, daleke 1968. godine. Od tada pa do danas, na festivalu je nastupio 331 glazbeni sastav te 37 solista, a nastalo je 2289 novih, vrlo rado slušanih zagorskih pjesama. Najviše njih izveli su Dečki z bregov, čak 37, slijede Veseli Orehovčani s 27 te Optimisiti s 26.

A titulu najboljih prema ocijeni žirija na 55. festivalu ponijeli su Dominik Štrucl i Ansambl 5 do 12 sa skladbom „Dežek”, drugo mjesto pripalo je Zvucima Zagorja koji su izveli skladbu „Nek celo selo zna”, dok su na trećem mjestu po ocjeni žirija završili Fiškali s pjesmom „Zagorje je moja duša”.

Osim žirija, publika je, točnije slušatelji Zagorskog radija, izabrala svoje pobjednike. Prvu nagrada prema glasovima slušatelja pripala je skladbi „Vjerna ljubav” koju su izveli Zagorski dečki. Na drugom mjestu se našla skladba „Cajti moje mladosti” grupe Fantastic, dok su slušatelji Zagorskog radija za treću skladu po redu izabrali onu naziva „Knjigovođa” u izvedbi Božidara Meštrovića i sastava Slatka tajna.

Načelnik Općine Bedekovčina, Darko Ban, istaknuo  je kako je Festival „Igrajte nam mužikaši“, kao jedna od najstarijih i najpoznatijih zagorskih manifestacija, poprimio regionalni karakter i značaj jer već desetljećima okuplja zagorske narodne i zabavne sastave te soliste koji svoje pjesme izvode u narodnom običaju i na kajkavskom narječju.

-Održavanjem festivala njeguje se tradicija zagorskih običaja te zagorske popevke, ali i promoviraju vrednote i ljepote Hrvatskog zagorja. Festival „Igrajte nam mužikaši” tijekom svih ovih godina nametnuo se kao točka prepoznatljivosti, kako Općine Bedekovčina, tako i Krapinsko-zagorske županije – poručio je načelnik Ban te čestitao svim dobitnicima nagrada, ali i svima koji su nastupili na 55. izdanju festivala.

Inače, na ovogodišnjem festivalu predstavljeno je 14 novih skladbi. Redom su nastupili:

ANDRIJA KOS I CARPONA BAND – Nejdi za menu

BOŽIDAR MEŠTROVIĆ I SLATKA TAJNA – Knjigovođa

ČRLENI LAJBEKI – Stručak jorgovana

DOMINIK ŠTRUCL I ANSAMBL 5 DO 12 – Dežek

FANTASTIC – Cajti moje mladosti

FIŠKALI – Zagorje je moja duša

KRALJEVI ZAGORJA – Tradicija

RADOVAN KUNOVIĆ I KRALJEVI ZAGORJA – Srce zagorsko

RAJKO SUHODOLČAN, KLAPA BRV I ZVUCI ZAGORJA – Dalmatinka

ZAGORSKI DEČKI – Vjerna ljubav

ZLATKO DEVENIČAR I ČRLENI LAJBEKI – Tetec i teca

ZLATNI KRISTALI – Ke ci pa je

ZVONIMIR GAŽIĆ, ŽELJKO GROZAJ I ZAGORSKI MUŽIKAŠI – Zagorski mužikaš

ZVUCI ZAGORJA – Nek celo selo zna

Svi izvođači izveli su po dvije skladbe, od kojih je prva bila nova, festivalska, a druga neka od skladbi s minulih festivala.

Govoreći o nagrađenima, predsjednica žirija Katarina Lončar naglasila je da odluka nije bila laka i da je teško odabrati tri najbolje skladbe. Kaže da se žiri vodio tekstom, samom glazbom i aranžmanom, ali i da pjesma mora biti u duhu zagorske glazbe.

Ovogodišnji festival zajednički su organizirali Općina Bedekovčina, Krapinsko-zagorska županija i Radio Kaj, a suorganizatori su TZ Krapinsko-zagorske županije, TZ Područja Srce Zagorja i Udruga KAJscena, dok su medijski pokrovitelji festivala Zagorski radio i Radio Kaj.