U subotu 12. svibnja održat će se Svjetsko prvenstvo u trailu u španjolskoj regiji Castellon unutar prekrasnog parka prirode Penyagolosa. Utrka je dužine 85 kilometara s visinskom razlikom od 4900 metara. Trail je mlada disciplina, ali sve više zastupljenija. Utrke svjetskih prvenstava duljine su između 50 i 100 kilometara s visinskom razlikom od 2500 do 5000 metara, ovisno o duljini utrke i terenu na kojem se održavaju. Ta disciplina zahtijeva od natjecatelja samodostatnost, tj. imaju propisanu opremu koju moraju nositi sa sobom, prvu pomoć, jaknu, astrofoliju, određenu količinu tekućine i sl. Velike kilometraže, a nerijetko i ekstremni uvjeti (velike vrućine, nevrijeme) zahtijevaju visoku psihofizičku spremu i izdržljivost.

Za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo drugim se mjestom na utrci državnog prvenstva Valamar Trail 2017. kvalificirala naša mještanka Jelena Brezak. Jelena je ujedno i članovi novoosnovanog atletskog kluba Zabok u koji je prešla transferom iz zagrebačkog atletskog kluba Sljeme. U novi klub stigla je s nizom postolja na državnim prvenstvima i nastupima u hrvatskoj reprezentaciji dvije godine za redom.

Ove godine je plasmanom na postolje na Izbornoj utrci u planinskom trčanju na duge staze Ivanec – Grebengrad pokazala da joj odgovaraju i druge brdske discipline. Tom utrkom plasirala se na još jedno Svjetsko prvenstvo koje će se održati u  lipnju u Poljskoj.

Jelena se 8. svibnja zaputila s hrvatskom reprezentacijom prema Španjolskoj na otvorenje Svjetskog prvenstva u trailu. Tamo će po treći puta predstavljati Hrvatsku i svoj kraj.