Natječaj za pjesničke i prozne radove

Pozivamo sve autore da pošalju svoje dosad neobjavljene pjesničke i/ili prozne radove koji mogu biti na sva tri narječja (štokavski, kajkavski i čakavski). Prozni radovi ne smiju biti duži od četiri kartice teksta (tri stranice računalnog ispisa, font 12, razmak 1,5), a pojedini autor može poslati najviše tri teksta (pjesnička ili prozna) na bilo kojem narječju.

Natječaj za sastavak: Živjeti u skladu s prirodom / Moj odnos s prirodom danas

Pozivamo sve autore mlađe od 19 godina da pošalju sastavak na temu Živjeti u skladu s prirodom / Moj odnos s prirodom danas.

Što bi za nas danas, u svijetu nezaustavljiva tehnološkog napretka, uopće značilo živjeti u skladu s prirodom? Iznimno kompleksno, ali nezaobilazno pitanje nameće nam se u doba sve većih klimatskih promjena i neizvjesne budućnosti našega planeta. Kako kao pojedinci možemo utjecati na očuvanje prirodnih ljepota i bioraznolikosti te na smanjenje onečišćenja i globalnoga zatopljenja? Možemo li svojim svakodnevnim postupcima i navikama (recikliranje, kompostiranje, ušteda energije, korištenje javnog prijevoza itd.) doprinijeti zaštiti Zemlje te ipak… učiniti razliku? Ili da se možda samo ozbiljnije zapitamo, svatko za sebe: koji je moj odnos s prirodom danas? Što me povezuje s veličanstvenim fenomenom prirode, njenim mijenama, oblicima i moćima? Kako osjećam da sam dio prirode i da je priroda dio mene? Prepoznajem li njenu prisutnost u smjenama godišnjih doba, otkrivam li odnos s prirodom u brizi prema životinjama i biljkama? Možemo li se vratiti prirodi radom u vrtu ili voćnjaku? O uzajamnom prožimanju čovjeka i prirode, ali i o tome kako možemo očuvati i njegovati vlastitu vezu s prirodom učenici mogu napisati sastavak naslova po želji.

Radovi ne smiju biti duži od četiri kartice teksta (tri stranice računalnog ispisa, font 12, razmak 1,5). Tekstovi će se ocjenjivati u dvije kategorije: učenici osnovnih škola i učenici srednjih škola.

Sve radove treba označiti šifrom i s podacima o autoru (ime i prezime autora, adresa i broj telefona) poslati na e-mail susret.rijeci@gmail.com  . Radovi se mogu dostaviti i na adresu Općinska knjižnica Bedekovčina, Trg Ante Starčevića 3, 49221 Bedekovčina, s naznakom: Za natječaj Susret riječi Bedekovčina 2024. U tom slučaju treba poslati i dodatnu omotnicu s navedenim podacima o autoru.

Tekstove možete poslati zaključno do 15. lipnja 2024. godine. Radovi koji nisu u skladu s uvjetima natječaja neće se razmatrati. Najuspješniji radovi po izboru stručnog povjerenstva bit će javno izvedeni na završnoj svečanosti Susret riječi u rujnu u Bedekovčini, a prošireni izbor odabranih radova bit će tiskan u prigodnom zborniku. Za najbolja tri pjesnička/prozna rada kao i za najbolja tri sastavka osnovnoškolaca i tri najbolja sastavka srednjoškolaca prema izboru stručnog povjerenstva organizator osigurava novčane nagrade.