TRADICIJA JE NASTAVLJENA

15. Markovo na Strugači nadmašilo sva očekivanja – načelnik Ban: U planu je daljnji razvoj ove manifestacije koju želimo dići na još višu razinu!

Već tradicionalna manifestacija, Markovo na Strugači, i ove je godine okupila velik broj traktora, poljoprivrednika, ali i posjetitelja. Naime, na Uskrsni ponedjeljak, na vrhu gore Strugača održan je 15. po redu blagoslov traktora, poljodjelaca i polja, a budući da je riječ o već tradicionalnoj manifestaciji na koju stižu gosti iz gotovo svih dijelova Hrvatske, ona je i ove godine upotpunjena 2. Susretom Igrajte nam mužikaši na suhe.

Cijeli program započeo je u jutarnjim satima okupljanjem i svetom misom, nakon čega je posjetitelje zabavljao glazbeni sastav „Fiškali”, dok je u poslijepodnevnim satima na redu Susret Igrajte nam mužikaši na suhe.

Darko Ban, načelnik Općine Bedekovčina naglasio je kako se već 15 godina na Strugači održava blagoslov traktora što predstavlja početak radova na njihovim zagorskim bregima.

-Riječ je o jednom lijepom događaju kojeg Općina Bedekovčina podržava. Uz misu, ovo je jedno lijepo druženje na kojem se okuplja pet jedinica lokalne samouprave, općine Mihovljan, Bedekovčina, Sveti Križ Začretje i Mače te naselje Donja Šemnica – rekao je Ban.

Naravno, uz to su stigli i gosti iz raznih dijelova Hrvatske, pa čak i Dalmacije.

-Ovogodišnja manifestacija je najjača dosad i nadmašila je sva očekivanja. Prošle godine je bilo između 200 i 250 traktora, a ova godina je rekordna. Uvijek se skupi par tisuća ljudi. Manifestacija se odvija cijeli dan, a prošle godine pokrenuli smo i zabavni dio manifestacije, susret mužikaša na suho, dakle, bez elektronike – objasnio je Ban.

Najavio je kako Općina Bedekovčina planira ovu tradicionalnu manifestaciju dići na još veći nivo.

-Tražimo već zemljište koje bi Općina kupila na kojem bismo onda održavali ovu manifestaciju kako bismo ju mogli i proširiti. Trenutno nam je, zbog velikog broja ljudi, prostor problem, a planova za daljnji razvoj ove manifestacije zaista je mnogo – poručio je načelnik Ban.

Markovo na Strugači organiziraju DVD Orehovica, Lovačko društvo „Lane“ Orehovica, Župa Orehovica i Općina Bedekovčina. Zdenko Kobeščak iz organizacijskog odbora pojasnio je kako su poljoprivrednici oduvijek na blagdan svetog Marka odlazili na polja moliti za plodonosnu godinu. Upravo se ta tradicija krije iza ove manifestacije.

-Budući da je to i mjesto odakle su krenule najljepše zagorske popevke, već drugu godinu zaredom imamo susret mužikaša na suho, pa je to jedno lijepo veliko okupljanje. Ljudi iz svih dijelova Zagorja došli su na Strugaču koja je zapravo kičma Zagorja. Držimo tu tradiciju, čuvamo svoje korijene i nadamo se boljoj i plodonosnijoj godini – rekao je Kobeščak.

Josip Ban, župnik župe sv. Leopold Mandić Orehovica objasnio je kako su se danas okupili na Strugači kako bi molili za blagoslov onih koji rade na poljima te kako je već postala tradicija da se ova manifestacija održava na Uskrsni ponedjeljak.

-Molimo za uspjeh u radu poljoprivrednika, brizi za obitelj, dobro bližnjih, a osobito i za Božji blagoslov i zaštitu pri radu sa strojevima, budući da su mnogi stradali od traktora. Zato želimo malo osvijestiti kako to bolje i razumnije raditi i na kraju imati uspjeha u proizvodnji hrane – rekao je župnik naglasivši kako je broj onih koji su se okupili na zaista zavidnoj razini.

https://www.youtube.com/watch?v=HSpLuaXSJSU

https://www.youtube.com/watch?v=n7mzWSKijPs