Na sam Uskrsni ponedjeljak tradicionalno je na granici općina Mihovljan i Bedekovčina, održana manifestacija “Markovo na Strugači”.

Riječ je o 14. susretu poljodjelaca i ljubitelja zagorske tradicije na vrhu gore Strugače. Tako je manifestacija na gori, koja se nalazi u samom središtu Hrvatskog zagorja okupila velik broj posjetitelja i traktorista, pošto je nakon održane svete mise uslijedio i blagoslov traktora.

Ove godine Organizacijski odbor je proširio manifestaciju te je održan i jedinstveni 1. susret zagorskih mužikaša “na suho”.

Događanje su organizirali DVD Orehovica, LD ‘Lane’ Orehovica, Župa Orehovica, Općina Bedekovčina i Općina Mihovljan.

Tom je prilikom načelnik Bedekovčine Darko Ban istaknuo kako je manifestacija pokrenuta iz želje da Zagorci postanu oprezniji prilikom obrađivanja zemlje traktorima, a koje na zagorskim bregima može biti poprilično opasno.

– Isto tako želimo poslati poruku kako unatoč nezahvalnim terenima na ovim našim zagorskim bregima zemlju treba obrađivati, a ne ostavljati zapuštenom. Drago mi je što je ova naša tradicionalna manifestacija ponovno okupila velik broj poljoprivrednika iz svih dijelova Zagorja, a koji su prije početka proljetnih radova došli zatražiti Božji blagoslov za sebe, svoje traktore i svoja polja. Uz već tradicionalnu okrjepu ove godine posjetitelji mogu uživati i u skladbama zagorskih mužikaša – rekao je načelnik Ban poželjevši svima puno uspjeha u poljoprivrednim radovima.

Izvor: http://www.sjever.hr