Mladi u Općini Bedekovčina

Slikovni rezultat za općina bedekovčina prijatelj djece

Općina Bedekovčina 2016. je godine dobila status Općina – prijatelj djece, na temelju brojnih aktivnosti koje se provode kako bi se osiguralo kvalitetno, sigurno i veselo djetinjstvo najmlađih stanovnika.

 

Na području Općine Bedekovčina djeluje Društvo „Naša djeca“ Bedekovčina, koje organizira brojne aktivnosti za djecu kako bi kvalitetno provodila svoje slobodno vrijeme. Središnje su godišnje manifestacije DND-a Bedekovčina svibanjsko obilježavanje Međunarodnoga dana obitelji te Dječji tjedan, koji se održava prvi tjedan u listopadu i nudi punih sedam dana bogatog programa za djecu i njihove roditelje.

Bedekovčanska udruga mladih okuplja mlade koji se bave edukacijom, humanitarnim radom, sportom i glazbom, a njihova središnja godišnja manifestacija jest Skok u jesen – festival mladih, na kojoj se uz natjecanja u skoku u dalj, bacanju kugle i trčanju, održavaju i igre i radionice za djecu uz zabavni i glazbeni program. Festival se svake godine obogaćuje novim programima, kao što su razne radionice, tribine ili turnir u uličnoj košarci.

U lipnju 2015. osnovan je i Savjet mladih Općine Bedekovčina, savjetodavno tijelo Općine Bedekovčina koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih na području Općine. Savjet mladih vrlo je aktivan i sudjeluje u organizaciji brojnih edukativnih radionica, tribina i kulturnih i sportskih događanja.

Slikovni rezultat za udruga invalida bedekovčina

Za djecu (i odrasle) s teškoćama na području Općine Bedekovčina brine se Udruga invalida Bedekovčina, u okviru koje djeluju tri kluba: Klub osoba s tjelesnim invaliditetom, Klub „PUT“ – djeca i mladi s posebnim potrebama i invaliditetom te Klub osoba oboljelih od šećerne bolesti. Udruga organizira brojne kreativne radionice te izlete i ljetovanja za djecu s posebnim potrebama. Središnji je događaj koji organiziraju na Valentinovo humanitarni koncert Vjeruj u ljubav.

 

Vođeni činjenicom da je doprinos mladih neosporan za razvoj Općine Bedekovčina, a samim time ključna je potreba i podrška lokalne samouprave u razvoju potencijala mladih za participaciju odnosno sudjelovanje u politikama za mlade, Općina Bedekovčina u suradnji s Bedekovčanskom udrugom mladih i vanjskim partnerom Mreža udruga Zagor poduzima aktivnosti na izradi Lokalnog programa za mlade u okviru projekta “Lokalni program djelovanja za mlade u Općini Bedekovčina”. 

Projekt programa za mlade prijavljen je na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je prepoznalo kvalitetu projekta te odobrilo sredstva u visini 40.000,00 kuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi 52.000,00 kuna, a preostali dio od 12.000,00 kuna sufinancirat će Općina Bedekovčina.