U utorak, 9. listopada 2018. godine, svečano je otvorena nova informatička učionica Osnovne škole Bedekovčina.

Učionicu u koju je uloženo 264.000 kuna simbolično je otvorio predsjednik školskog Vijeća učenika u pratnji župana Željka Kolara, načelnika Općine Bedekovčina Darka Bana i ravnatelja OŠ Bedekovčina Ivana Paradija.

Župan Kolar ovom je prilikom čestitao ravnatelju škole i njegovim suradnicima koji su osmislili čitavi projekt. „Kaskamo za svijetom što se tiče informatike i presporo se mijenjamo. Razgovarajući s kolegama ravnateljima  osnovnih škola na području županije svi si su mislili isto, a to je da se s informatikom krene kao obaveznim predmetom već od prvog razreda, a ne u višim razredima osnovne škole“ – rekao je župan Željko Kolar te istaknuo kako se Krapinsko-zagorska županija u projekt izravno uključila sa 50.000 kuna, te kroz decentralizirana sredstva namijenjena samoj školi. „Rekao sam već više puta da će moj drugi mandat biti usredotočen na školstvo i već sada se to vidi. Znate i da smo se kreditno zadužili za projekte u školstvu, no to ne može biti dugoročni put. Inzistiramo i apeliramo da u sljedećom financijskoj omotnici europskih fondova bude još više novaca namijenjeno obrazovanju“ – naglasio je župan Kolar te ponovno poručio kako se moraju mijenjati pravila sufinanciranja europskih projekta, budući da bi se zbog projekata velikih vrijednosti  moglo dogoditi da se Krapinsko-zagorska i druge uspješne županije više ne budu mogli javljati na europske fondove.

Stara informatička učionica Osnovne škole Bedekovčina imala je 27 metara kvadratnih i 18 starijih računala. Nova ima 60 metara kvadratnih, 3D printer i 24 prijenosna računala za učenike. Radovi su, nakon brojnih predradnji, počeli 16. srpnja. Uporabna dozvola dobivena je 5. listopada. „Dobiven je nadstandard, koji bi zapravo trebao biti standard koji će omogućiti učenicima i učiteljima da na siguran, kvalitetan način mogu stjecati znanje i kompetencije koji su od životne važnosti za daljnje školovanje. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je 39 000 kuna, no cijeli projekt ne bi bio moguć bez pomoći osnivača škole – Krapinsko-zagorske županije. Općine Bedekovčina, donatora i ljudi koji su izvodili same radove“ – rekao je ravnatelj Osnovne škole Bedekovčina Ivan Paradi.

Dobru suradnju Općine i Osnovne škole Bedekovčina istaknuo je načelnik Bedekovčine Darko Ban. „Općina Bedekovčina je Općina-prijatelj djece. Trećinu proračuna izdvajamo za školstvo. I ovdje smo se uključili u uređenje informatičke učionice što sredstvima iz proračuna što uključivanjem donatora i gospodarstvenika“ – rekao je načelnik Ban. Općina Bedekovčina je izdvojila 10.000 kuna za opremanje informatičke učionice.

Na otvaranju učionice bio je i predsjednik Općinskog vijeća Bedekovčine Željko Novosel, zamjenik načelnika Janko Buzjak te više drugih ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova s područja Krapinsko-zagorske županije. U sklopu svečanosti održan je kratki program u sklopu kojeg je nastupila i mala vokalna skupina OŠ Bedekovčina.

izvor: www.kzz.hr