1. SAJAM I IZLOŽBA ZAGORSKIH VINA

Odličnom a capella izvedbom ‘Lijepe naše’ atraktivnih Queenteta započela je u petak, 18. svibnja, svečanost otvorenja 51. Sajma i izložbe zagorskih vina u Bedekovčini, točnije, na Bedekovčanskim jezerima, popularnim Bajerima, koja je završila na način da je Boris Drenški, vlasnik Vinarije Bodren i vlasnik najvećeg broja svjetskih zlatnih medalja među zagorskim vinarima, proglasio ovogodišnji Sajam otvorenim, nazdravljajući pri tome s uzvanicima vrhunskim i zlatom okićenim pjenušcem Vina Vuglec.

Osim vinske ponude ovogodišnji Sajam ponudio je posjetiteljima i bogatu gastronomsku ponudu. Vila „Zelenjak-Ventek“, Restoran „Rody“, Restoran „Zlatni lampaš“, Trgovina i ugostiteljstvo „Micak“, Bistro „Broz“ i Krass hotel d.o.o. za posjetitelje pripremili su vrhunske zagorske delicije, od tradicionalnih do najmodernijih zagorskih glavnih jela, priloga, salata i slastica.

Na samom otvorenju skupilo se mnoštvo uglednika i uzvanika, među kojima i župan krapinsko – zagorski Željko Kolar sa svojim zamjenikom za gospodarstvo Anđelkom Ferekom Jambrekom, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Zdravko Tušek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, saborski zastupnik Marko Vešligaj, potpredsjednik HOK-a Davor Pleško, predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec, predsjednik strukovne organizacije vinara i vinogradara pri ‘zagorskoj HGK’ Slavko Merkaš, načelnik PP Zabok Vedran Draganić sa svojim zamjenicima te naravno, kao ponosan domaćin, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, kojem su u goste stigli i brojni njegovi kolege, zagorski načelnici i gradonačelnici.

Nakon svečanog otvorenja 51. Sajma i izložbe  zagorskih vina,  jedne od najstarijih vinskih priredbi u Hrvatskoj, u subotu, 19. svibnja, su na pozornicu velikog šatora na Bedekovčanskim jezerima, poznatiji kao Bajeri, stali vrsni zagorski vinari kojima su dodijeljena nagrade, priznanja, diplome te titula šampionskog vina.

Šampion ovogodišnjeg sajma i izložbe vina Bedekovčina 2018. je traminac, izborne berbe prosušenih bobica, berba 2015. Borisa Drenškog vlasnika Vinarije Bodren iz Huma na Sutli, koje je ujedno i najbolje ocijenjeno predikatno vino. Kažemo, ponovno, jer je njegovo vino, također, traminac, ali ledena berba i prošle 2017. godine također ponijelo titulu šampiona izložbe. Vinarija Bodren sinonim je za vrhunska predikatna vina i najnagrađivaniji zagorski vinar.

Najbolje ocijenjeno vino u kategoriji hobista je Pinot sivi Saše Tkalca, u kategoriji prirodno pjenušavih vina Baronial Vina Vuglec, a u kategoriji bijelih mirnih suhih vina redovite berbe graševina Vinarije Kopjar. U kategoriji mirnih vina redovite berbe s ostatkom šećera najboljim je proglašen rajnski rizling OPG-a Milivoj Prekratić, a u kategoriji crvenih i ružičastih vina redovite berbe Cabernet sauvignon Vinarije Micak. Podsjetimo, na ocjenjivanje vina koje je prethodilo Sajmu pristiglo je 150 uzoraka vina od ukupno 82 vinara. Ocjene je dobio 149 uzoraka, a dodijeljeno je 7 velikih zlata, 38 zlata, 72 srebra, 30 bronci i 2 priznanja. Predsjednica Udruge Vino Zagorje Jasminka Šaško rekla je kako je prošla godina bila vrlo zahtjevna te da su vinari iz nje izvukli maksimum te im na tome, ali i na vrhunskim rezultatima čestitala. Na sajmu su izlagali: Vinarija Bodren, Vina Vuglec, Vinarija Kopjar, Vinarstvo Micak, Vinarija Sever, OPG Prekratić, OPG Zdolc, OPG Petrišić, OPG Žerjavić, OPG Jakuš,  Bolfan, a na 51. izdanju Sajma i izložbe zagorskih vina bio je i stol s autohtonim sortama Hrvatskog zagorja.

Sajam i izložbu zagorskih vina organizirali su Krapinsko – zagorska županija i Općina Bedekovčina, uz suorganizatore Udrugu „Vino Zagorje“, Turističku zajednicu Krapinsko-zagorske županije, Radio Kaj, Obrtničku komoru Krapinsko – zagorske županije, HGK ŽK Krapina i Hrvatsku poljoprivredno šumarsku savjetodavnu službu. Pokrovitelj ove manifestacije je Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, supokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede. U dva dana zanimljive enološke manifestacije  zagorski restorani i OPG-ovi su za posjetitelje pripremili i vrhunske zagorske delicije, a svoje autohtone proizvode ponudili su i domaći OPG-ovi.

Nakon službenog programa Sajma i izložbe zagorskih vina u petak, 18. svibnja, su publiku zabavljali Kumovi, a u subotu, 19. svibnja, Tamburaški sastav Begini.