Književno-recitalna manifestacija “Susret riječi” održala se u subotu, 23. rujna, po 54. put u Bedekovčini. Manifestacija je to koja okuplja autore iz cijele Hrvatske koji pišu svoja djela na standardnom hrvatskom, kajkavskom, štokavskom i čakavskom narječju. Nagrade se dodjeljuju u kategoriji za odrasle i za učenike srednjih i osnovnih škola.

Prvu nagradu u kategoriji odraslih osvojila je Sanja Lovrenčić (Zagreb) za svoju  pjesmu “Strašno plavo cvijeće” na standardnom narječju. Drugu nagradu, na kajkavskom narječju, osvojila je Ankica Piculek s pjesmom “Rožu h beri dok ne hlekne”(Zaprešić), a treću nagradu osvojila pjesma “Pozdrav s oslobođenog teritorija” Snježane Vračar Mihelač (Ljubljana), na standardnom narječju.

U kategoriji učenika srednjih škola na temu eseja „Svijet boja“ nagrađena su dva rada; za prvo mjesto Laura Završki (Veliki Komor), a drugo mjesto Marta Softić (Drniš). U kategoriji učenika osnovnih škola najboljima su proglašeni radovi malih autora/autorica: za prvo mjesto Helena Sabljak (Bjelovar), druga nagrada otišla je Gabrieli Tadić (Bjelovar), a treće Mateju Demiću (Bjelovar). Za iznimnu kreativnost pohvaljen je rad Jane Krušelj iz Bedekovčine.

I sam domaćin i ovogodišnjih “Susreta riječi” načelnik općine Bedekovčina Darko Ban rekao je kako  je to jedna od najdugovječnijih manifestacija u Bedekovčini koja traje već više pola stoljeća.

– Dokazali smo da smo dobri u tome. Dokaz tome je veliki broj pristiglih radova iz cijele Hrvatske, pa čak i iz Slovenije. Svake godine imamo sve višu razinu kvalitete i veliku zainteresiranost javnosti  – rekao je načelnik te dodao kako je ove godine imaju i dva slovenska rada.

-To je samo dokaz naše angažiranosti. A dokaz naše kvalitete su poznati glumci i pisci koju su gostovali u Zagorju – kazao je načelnik Ban.

Na ovogodišnjem, “54. Susretu riječi” nazočna je bila i pročelnica za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Krapinsko-zagorske županije Mirjana Smičić Slovenec koja je rekla da je Županija ponosna na sva događanja bilo da  se tiču djece ili odraslih osobito u pjesničkoj, proznoj i književnoj strani.

Kristina Špiranec iz stručnog povjerenstva istaknula je kako se u poeziji cijeni i vrednuje različitost.

– U našem zborniku možete pročitati različite radove. On dočarava stanje naše poezije danas, a to je supostojanje vrlo različitih, moglo bi se reći čak i suprotnih poetika – rekla je Špiranec te dodala da poeziju divnom čini to što pruža priliku da svijet vidimo tuđim očima.

Ovogodišnja laueratica Sanja Lovrenčić iz Zagreba kazala je kako joj je izuzetno drago jer kako je rekla poslala je poeziju na anoniman natječaj i razveselila se kada su došli rezultati, a ovo joj je drugi put da sudjeluje na ovom natječaju.