Jučer se u Odgojnom domu Bedekovčina, odnosno u Dvorcu Gornja Bedekovčina, održala Regionalna radionica projekta ‘HIstorical CAstle PArkS’ (“HICAPS”).

Riječ je o međunarodnom projektu koji je odobren kroz transnacionalni program Interreg Central Europe, a usmjeren je na osnaživanje kapaciteta javnog i privatnog sektora za korištenje kulturnog nasljeđa i resursa ostvarenih međunarodnom suradnjom između partnerskih zemalja. Općina Bedekovčina na projektu sudjeluje s partnerima iz Slovenije, Poljske, Italije i Hrvatske, a usmjeren je na korištenja kulturnog nasljeđa kao resursa za lokalni i regionalni razvoj, te oko podizanja svijesti među školama i građanima o povijesti koja se održava kroz povijesne parkove.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.798.274,20 eura, a projekt traje do 31. svibnja 2020. godine.

Vrijednost projekta na području Općine Bedekovčina iznosi 100. 000 eura, a Općina Bedekovčina kroz projekt revitalizirat će dio perivoja oko dvorca Gornja Bedekovčina te sudjelovati u širenju svoje međunarodne mreže partnera, što dodatno povećava značaj sudjelovanja Općine Bedekovčina u projektu ovog razmjera.

Na regionalnoj radionici sudjelovali su, osim Općine Bedekovčina, kao domaćina i partneri na projektu iz Ptuja, Velenja, Ljubljane i Varaždina.

Sudionike radionice pozdravio je zamjenik načelnika Općine Bedekovčina Janko Buzjak koji je istaknuo značenje projekta i partnerstva, te ravnateljica Odgojnog doma Bedekovčina Tamara Kotarski koja je predstavila djelovanje Odgojnog doma.

Sudionike su kroz svoja izlaganja s projektom upoznali predstavnica vodećeg par tnera Općine Velenje, Slovenija, Helena Knez koja je predstavila projekt “HICAPS” te pilot područje Općine Velenje, zatim pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Bedekovčina Sandra Vorih koja je predstavila pilot područje Općine Bedekovčina, pilot područje Grada Varaždina predstavila je voditeljica projekta u Gradu Varaždinu Goranka Grgić. Također, Mirjana Nenad iz Znanstveno istraživačkog centra Ptuj, Slovenija, predstavila je pilot područje Grada Ptuja, te je na samom kraju Maja Bevc, Sveučilište Ljubljana, Arhitektonski fakultet, predstavila radne pakete za izradu strateških dokumenata.

izvor: www.zagorje.com

fotografije: www.zagorje.com