U petak, 01. lipnja 2018. godine, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban potpisao je s predstavnicima udruga ugovore o financiranju projekata/programa od interesa za opće dobro u ukupnoj vrijednosti od 176.750,00 kuna.

Udruge su pokretač i bogatstvo našeg društva ali i oslonac mnogim ljudima u našoj zajednici.

Zbog shvaćanja važnosti udruga kao jednog od pokretača poboljšanja kvalitete života na području Općine Bedekovčina vrlo je važno podržati rad istih kroz razne oblike financijskih ali i nefinancijskih potpora.

Cilj Općine Bedekovčina jest povećati učinkovitost i sposobnost udruga i drugih organizacija civilnog društva za provođenje programa/projekata od interesa za opće dobro, a samim time doprinijeti poboljšanju kvalitete života stanovništva Općine Bedekovčina.

Projekti i programi financiraju se u okviru 5 prioritetnih područja za Općinu Bedekovčina:

– kultura

– poljoprivreda i gospodarstvo

– promicanje vrijednosti Domovinskog rata

– socijalno uključivanje i integracija te zaštita od nasilja u obitelji

– rad s djecom i mladima

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban čestitao je svima na dobivenim sredstvima te poželio uspjeh u provođenju i realizaciji projekata/programa. Naglasio je važnost udruga za razvoj cjelokupne zajednice no također je naglasio kako je važno da se udruge financiraju iz više izvora. Naglasio je kako postoji veliki broj natječaja na koje se udruge mogu prijaviti i tako poboljšati svoju učinkovitost te realizirati svoje ideje i ciljeve.

Prisutnima se obratio i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata g. Stjepan Sovec, predsjednica Udruge “Našenina-vezilje” Bedekovčina i Folklornog ansambla Žuna gđa Zdenka Petrinjak te predsjednica Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije gđa Nada Smrekar.

Također, prisutnima se obratio i predsjednik Bedekovčanske udruge mladih Jura Koprek koji je ovom prilikom istaknuo kako je udrugama u Bedekovčini najaveći problem nepostojanje prostora odnosno nekretnina namijenjenih udrugama za korištenje.

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban istaknuo je kako je Općina trenutno poduzela sve što je mogla po tom pitanju u okviru sa svojih mogućnosti, ali konstantno radi na rješavanju tog problema.

Tako je naglasio da je Općini Bedekovčina od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobreno 300.000,00 kuna za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Stare škole Grgić u prostor društveno-javne namjene.

Obnovljeni objekt stare škole osigurat će dostatne prostore za rad lokalnih udruga i organizacija civilnog društva čime će se osigurati bolji uvjeti za život i rad u Općini Bedekovčina. Osim prostorija potrebnih lokalnom stanovništvu, uredit će se i galerija te zavičajna zbirka što će osigurati dulji boravak turista, posjetitelja i izletnika uslijed osiguranja njihovog sadržajnijeg boravka.