Institut za javne financije predstavio je ovih dana rezultate sedmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna za razdoblje od studenog 2020. do travnja 2021. godine svih 576 hrvatskih jedinica lokalnih samouprava. Na području Republike Hrvatske je ukupno 428 općina, a među najbolje ocijenjenima je Općina Bedekovčina. Od strane Instituta za javne financije (IJF) četvrtu godinu zaredom Općina Bedekovčina je uvrštena u najvišu razinu (5) proračunske transparentnosti za navedeno razdoblje.

Podsjetimo, Općina Bedekovčina je 2015. godine zaradila trojku za transparentnost proračuna, 2016. i 2017. ocijenjena je četvorkom te od 2018. drži kontinuitet kao odlikašica.

Načelnik Općine Bedekovčina naglasio je kako je najveća moguća ocjena rezultat vidljivog i transparentnog rada ljudi koji vode Općinu.

„Kada je u pitanju proračunska transparentnost, ne čudi ishod provedene analize. Kontinuirano i vidljivo obznanjujemo proračune koji su dokaz našeg transparentnog rada, a koji za cilj ima da se realizira svaka ideja koja će rezultirati poboljšanjem života u Općini Bedekovčina. Bitno je da građani imaju uvid u proračune jer im se na taj način pruža mogućnost uključivanja u donošenju odluka koji se tiču samih proračuna”, rekao je Ban.

Proračunska transparentnost mjeri se brojem ključnih dokumenata koji se objavljuju na mrežnim stranica lokalnih jedinica, a to je izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2019., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2020., prijedlog proračuna za 2021., izglasani proračun za 2021. te proračunski vodič za građane za 2021.

U sedam ciklusa istraživanja, prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica porasla je s 1,8 u prvom na 4,5 u ovom, posljednjem ciklusu, poručili su iz Institut za javne financije.

Iz usporednih podatka vidljivo je da i dalje, iz godine u godinu, proračun Općine Bedekovčina raste te se sada Općina Bedekovčina nalazi na 9. mjestu u Krapinsko-zagorskoj županiji po ostvarenim prihodima. Istodobno s rastom proračuna, rastu i prihodi po stanovniku.