Općina Bedekovčina prijatelj djece

Općina Bedekovčina 22. studenog 2016. godine dobila je status Općina- prijatelj djece kao rezultat brojnih aktivnosti koje Općina Bedekovčina poduzima kako bi našim najmlađima osigurala uvjete za bezbrižno i veselo djetinjstvo.

Na području Općine Bedekovčina djeluje Društvo „Naša djeca“ Bedekovčina, koje organizira brojne aktivnosti za djecu kako bi kvalitetno provodila svoje slobodno vrijeme. Središnje su godišnje manifestacije DND-a Bedekovčina svibanjsko obilježavanje Međunarodnoga dana obitelji te Dječji tjedan, koji se održava prvi tjedan u listopadu i nudi punih sedam dana bogatog programa za djecu i njihove roditelje.

Akcija grad/općina- prijatelj djece u Hrvatskoj je započela krajem 1999. godine, a nju od tada vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Akcijom lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a. Gradovi / općine, kad zadovolje kriterije iz programa, stječu počasni naziv „Grad/Općina – prijatelj djece“.

Akcija potiče lokalne zajednice da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u odgoju djeca.

Cilj akcije je  motivirati odrasle u gradovima i općinama Hrvatske da potpunije ostvaruju prava i potrebe djece priznata u Konvenciji UN-a o pravima djeteta.

Program Akcije – obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici te afirmira holistički pristup cjelokupne zajednice usmjerene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okružje za djecu.

Hrvatski program je razrađen putem 123 zahtjeva u 10 područja važnih za život djece:(1) Programiranje i planiranje za djecu, (2) Financijska sredstva za djecu, (3) Podrška i potpora udrugama za djecu, (4) Dijete u sigurnom i zdravom gradu, (5) Zdravlje djece, (6) Odgoj i obrazovanje djece, (7) Socijalna skrb za djecu, (8) Kultura i šport za djecu, (9) Slobodno vrijeme i rekreacija za djecu i (10) Podrška i pomoć roditeljima u skrbi i odgoju djece.

Program Gradovi i općine prijatelji djece omogućuje:

1. stvaranje zajedništva odraslih u kreiranju programa za djecu
2. međusektorsku suradnju,
3. aktivnu participaciju djece u zajednici,
4. povezivanje gradova i općina koji imaju zajednička opredjeljenja za djecu
5. utjecaj na definiranje nacionalne strategije u korist djece.

https://www.savez-dnd.hr/gradovi-i-opcine-prijatelji-djece/