Jedan od najvažnijih projekata Općine Bedekovčina svakako je dogradnja dječjeg vrtića koji je odavno postao premali da bi primio sve najmlađe žitelje općine i omogućio im da polaze vrtić i predškolski odgoj.

Na radost mališana i njihovih roditelja, ali i zaposlenika vrtića te općinskog vodstva, radovi na dogradnji i rekonstrukciji uskoro će početi, a u četvrtak je u prostorijama Općine Bedekovčina održan sastanak i uvođenje u posao izvođača radova, tvrtke Koledić projekt d.o.o. iz Budinšćine.

Vrijednost radova je 9.992.634,38 kn s PDV-om, a prema riječima općinskog načelnika Darka Bana, krivnjom države vrtić se neće moći dograditi sredstvima EU već će se radovi financirati iz općinskog proračuna.

Prilikom prijave projekta dogradnje vrtića Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, troškovnik našeg projekta bio je unutar dopuštenog iznosa određenog natječajem. Iako je bio ovjeren od ovlaštenog projektanta, Agencija je uzela za pravo revidirati ovjereni troškovnik dodajući troškove te je tako vlastitom procjenom povećala vrijednost našeg projekta iznad dopuštenog iznosa i automatski nas eliminirala i odbila sufinanciranje projekta. Još apsurdnija od revidiranja ovjerenog troškovnika jest činjenica da dok su Općinu Bedekovčina odbijali zbog prelaska dopuštenog iznosa, pripremali su odluku kojom su ostalim prijaviteljima dopustili veću vrijednost projekta od one koja je prvotno propisana natječajem – rekao je Ban te dodao:

-Isto je tako zanimljivo da smo odluku o odbijanju primili 25. veljače putem Agroneta, a navedeno je kako je ona donesena 1. veljače, što bi značilo da je Agenciji trebalo više od tri tjedna da obavi posao za koji je potrebno 10 minuta.  S druge strane imate slučajeve gdje se po predmetnom natječaju sufinancira i gradnja vrtića na tuđem zemljištu što je nedopustivo, ali Agencija takve projekte nije smatrala spornim. Zašto su to napravili, samo oni znaju.

Ban je istaknuo da je ostao ogorčen svim tim događanjima, ne samo kao načelnik, već i kao roditelj, prijatelj, kolega, sumještanin svih onih čija djeca danas ne mogu biti smještena u dječjem vrtiću Bedekovčina.

-Želim naglasiti da politika jest težak posao s puno izazova te suočavanja s lošim namjerama suprotne strane, no ono što nikada ne smije biti predmet političkih prepucavanja su naša djeca. To je nedopustivo – kazao je.

Vremena za žalovanje nije bilo, stoga su načelnik i njegovi suradnici odmah krenuli u rješavanje problema, kako bi osigurali smještaj za što više djece sa svog područja.

-Potaknuli smo i putem potpora sufinancirali otvaranje obrta za čuvanje djece te također sufinanciramo boravak djece u tim obrtima, privatnim vrtićima i vrtićima drugih jedinica lokalne samouprave. S obzirom na izmjene u financiranju gradnje, projekt rekonstrukcije i dogradnje dječjeg vrtića razbili smo u faze te smo prošle godine završili s radovima na I. fazi koja je obuhvaćala pripremne radove, a ove godine krenuli smo u realizaciju II. faze te očekujemo da će u rujnu 2021. godine vrtić biti otvoren za još dodatne tri vrtićke skupine, odnosno 60-ero djece – objasnio je načelnik Ban.

Završetkom radova na II. fazi dobit će se prva uporabna cjelina koja će činiti kompletno izvana uređena građevina s prilaznom cestom, vatrogasnim pristupom i 20 parkirališnih mjesta te kompletno uređen i opremljen dio u prizemlju s 3 vrtićke skupine kapaciteta 60-tero djece starosti od 3 do 7 godina te višenamjenskim i ostalim pomoćnim prostorom. Ukupna neto korisna površina prostora prve uporabne cjeline iznosi 536,06m2 zatvorenog i 63,10m2 otvorenog prostora.

Druga faza radova sufinancirat će se kreditom u skladu s odlukom Općinskog vijeća, a ukupna vrijednost te investicije je 10.168.634,38 kuna. Od toga je vrijednost radova 9.992.634,38 kuna, vrijednost nadzora radova 147.500,00 kuna, a projektantskog nadzora 28.500,00 kuna.

-Dokumentacija za treću fazu dogradnje dječjeg vrtića koja obuhvaća dovršetak i opremanje katnog dijela građevine, ugradnju lifta, uređenje vanjskog dvorišnog dijela te dodatnih parkirališnih mjesta, spremna je za prijavu na izvore sufinanciranja, bilo da se radi o nacionalnim ili europskim sredstvima – rekao je načelnik Ban.

U Dječjem vrtiću Bedekovčina trenutno je 137 djece u šest odgojno-obrazovnih skupina, a završetkom III. faze dogradnje i rekonstrukcije vrtić će imati smještajni kapacitet za ukupno 223 djece.

Vijest je to koja raduje roditelje mališana, ali i djelatnike vrtića. Ravnateljica Klementina Komorčec istaknula je:

-Mi nastojimo da rad i boravak djece u vrtiću budu što kvalitetniji i sadržajniji, ali prostor ne možemo nadoknaditi, tako da postoji žal zbog onoga što smo propustili prošle godine. Danas žalovanju nema mjesta, samo sreći i veselju što krećemo u dogradnju vrtića .

Radovi na II. fazi dogradnje i rekonstrukciji Dječjeg vrtića Bedekovčina trebali bi biti izvedeni u narednih 12 mjeseci, a nadzirat će ih tvrtka Evora d.o.o. iz Hrvatskog Leskovca.

Nakon sastanka u Općini Bedekovčina, okupljeni su obišli radilište dječjeg vrtića.