Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban jučer je, 22. veljače 2018., u Zaboku potpisao Sporazum o partnerstvu na projektu MIPOS čiji je krajnji cilj integracija žena u nepovoljnom položaju u svijet rada. Projektom će se educirati za njegovateljicu i gerontodomaćicu te zaposliti 55 žena, a ujedno i obuhvatiti 313 korisnika (starijih osoba te osoba s invaliditetom koje ne primaju pomoć u kući kao potporu) s područja koje obuhvaća projekt. 

U Zaboku je održana početna konferencija te potpisivanje ugovora projekta Mi pomažemo starijima, skraćeno nazvanog MIPOS. Riječ je o projektu čiji je nositelj Grad Zabok, a cilj mu je zapošljavanje teško zapošljivih kategorija žena koje će kao gerontodomaćice brinuti o starijim osobama.

Okupljene je na početku konferencije pozdravio gradonačelnik Ivan Hanžek koji je zahvalio voditeljici projekta, i svojoj zamjenici, Valentini Đurek te Heleni Matuši iz ZARA-e. One su, kako je rekao, najzaslužnije što je projekt dobio sredstva. – Ovo je projekt koji omogućuje da se školuju i posao pronađu žene koje su možda marginalizirane na tržištu rada, ali i da se omogući briga osobama treće životne dobi koje trebaju pomoć i koje nemaju mogućnost da se brinu samo o sebi – rekao je Hanžek.

Voditeljica projekta Valentina Đurek okupljenima je predstavila temeljene smjernice. – Najvažnije što se može reći jest da je dobiveno 9,3 milijuna kuna i da će biti zaposleno 55 žena koje će brinuti o 313 korisnika. Projektom je obuhvaćeno veliko područje županije, njene 2/3, a prvog dana mjeseca srpnja žene će početi s radom – naglasila je Đurek dodajući kako je uvjet da su žene prijavljene na Zavod za zapošljavanje te kako moraju imati završenu maksimalno srednju školu.

U Gradsko će se društvo Crvenog križa Zlatar tako zaposliti devet žena koje će brinuti za 49 korisnika, u Gradsko društvo Crvenog križa Zabok 12 žena koje će brinuti o 71 korisniku, u Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica zaposlit će se 10 žena koje će brinuti za 61 korisnika dok će gornjostubička udruga Lipin cviet zaposliti 10 žena koje će brinuti za 50 korisnika, a Udruga invalida Bedekovčina zaposlit će 14 žena koje će brinuti o 82 korisnika. Kako je napomenula zamjenica zabočkog gradonačelnika i voditeljica projekta, Valentina Đurek, svaki od 313 korisnika svaki će mjesec dobivati higijenski paket od 200 kuna.

Sam će projekt trajati 24 mjeseca, a pohvalila ga je i zamjenica župana Jasna Petek. – Čestitam na sjajnom projektu i na velikom angažmanu brojnih jedinica lokalne samouprave. Krapinsko – zagorska županija izdvaja 2 milijuna kuna za socijalne programe i usluge čime pokazujemo da nam je to važno područje djelovanja, a ovaj je projekt jedan ogroman doprinos našim nastojanjima – naglasila je Petek.

Valja reći kako u projektu osim Zaboka koji je nositelj te Gradskih društava Crvenog križa Zabok, Zlatar i Donja Stubica te Udruga Lipin cvijet i Udruge invalida Bedekovčina, sudjeluju i gradovi Donja Stubica i Zlatar te općine Bedekovčina, Budinšćina, Gornja Stubica, Hrašćina, Konjščina, Krapinske Toplice, Mače, Marija Bistrica, Mihovljan, Stubičke Toplice, Sv. Križ Začretje, Veliko Trgovišće i Zlatar Bistrica te Centri za socijalnu skrb iz Zaboka i Donje Stubice.

Izvor: www.zagorje.com