“Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj”

Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Općine Bedekovčina

OPĆINA BEDEKOVČINA/ Potpisan ugovor o početku radova na rekonstrukciji javne rasvjete, vrijedan gotovo 3 milijuna kuna

Rekonstrukcija javne rasvjete u Općini Bedekovčina jedan je od važnijih projekata na području općine. Naime, trenutni sustav rasvjete sastoji se od zastarjelih i neefikasnih rasvjetnih tijela opremljenih dijelom visokotlačnim natrijevim žaruljama, a dijelom energetski neučinkovitim visokotlačnim živinim žaruljama. Ovakva rasvjeta ne samo da je zastarjela, već znači veću potrošnju električne energije i samim time veće troškove za općinski proračun, odnosno za građane.

Upravo stoga, Općina Bedekovčina pokrenula je projekt „Rekonstrukcija javne rasvjete u Općini Bedekovčina primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja”, vrijedan gotovo 3 milijuna kuna, a u četvrtak, 3. rujna potpisan je Ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Elos d.o.o.

Kako bi osigurala sredstva za projekt, Općina Bedekovčina sklopila je Ugovor o kreditu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, zastupanog temeljem punomoći po Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak.

Ugovor o kreditu sklopljen je na temelju Programa kreditiranja „ESIF Krediti za javnu rasvjetu”, financijskog instrumenta za koji su sredstva osigurana iz sredstava Europske unije, iz Strukturnih i investicijskih fondova, odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., „Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije”, s ciljem povećanja učinkovitosti sustava javne rasvjete.

-Postojeće neučinkovite svjetiljke zamijenit će se visoko efikasnim LED svjetiljkama, s kvalitetnom optikom i višim stupnjem energetske efikasnosti. Za razliku od postojećih, nove svjetiljke udovoljavaju i ekološke zahtjeve zaštite od svjetlosnog onečišćenja. Pozitivni efekti ugradnje novih zamjenskih svjetiljki očituju se kroz postizanje propisanih svjetlotehničkih parametara cestovne rasvjete  – pojasnio je načelnik općine Darko Ban dodajući da se ujedno smanjuje potrošnja električne energije, što za posljedicu ima i smanjene emisije stakleničkih plinova.

-Niža potrošnja smanjit će troškove električne energije, nove svjetiljke imat će manji broj kvarova, a imat će i 13 godina garanciju na kvarove te će se smanjiti i troškovi za održavanje. Rekonstrukcijom javne rasvjete ostvarit će se značajna ušteda na potrošnji električne energije pa će se kredit zapravo isplaćivati iz tih ušteda – završio je Ban.

Proračunom je planirano da se vrijednost projekta financira iz ESIF kredita HBOR-a za javnu rasvjetu u iznosu od 2.980.012,50 kuna.

Osim spomenutih financijskih prednosti, zamjenik načelnika Janko Buzjak, naglasio je kako se radi se o projektu velikog značaja za Općinu Bedekovčina, prije svega zbog primjene mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja što je jedna od ključnih sastavnica održivog razvoja koji je u središtu svih sadašnjih i budućih aktivnosti Europske unije.

Izvođač radova izabran je postupkom javne nabave, a Zoran Samardžić, direktor Elosa, prilikom potpisivanja Ugovora kazao je kako će se u Općini Bedekovčina zahvaljujući ovom projektu zamijeniti nešto manje od 1.200 rasvjetnih tijela.

-LED rasvjetna tijela će, ono što je najbitnije za Općinu, štedjeti električnu energiju i smanjiti troškove održavanja sustava javne rasvjete. Za građane je bitno da će se poboljšati kvaliteta komunalnog standarda jer su nova rasvjetna tijela fokusirana na ceste, na nogostupe i trgove, što će biti značajno i primjetno posebice tijekom loših vremenskih uvjeta – istaknuo je Samardžić.

Radovi bi trebali krenuti početkom listopada, a završiti najkasnije sredinom prosinca, kako bi se izbjegli radovi u zimskim uvjetima.

Uz načelnika Bana, njegovog zamjenika Buzjaka i direktora Samardžića, potpisivanju Ugovora nazočili su viši referent za graditeljstvo, promet i komunalne poslove Davor Glumpak te prodajni predstavnik Elosa Ivan Samardžić, kao i nadzorni inženjer radova Darko Petrović.