U Bedekovčini potpisan zadnji krug milijunskih ugovora za vraćanje prometnica u stanje prije potresa, Kolar: Bila bi šteta da ne potrošimo i zadnju lipu!

Četvrti krug potpisivanja ugovora vezanih uz vraćanje za ispravno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu na području KZŽ vrijednih 17,5 milijuna kuna, od sveukupnih 55,5 milijuna potpisan je u Bedekovčini.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar podsjetio je kako se krenulo sa skromnih 5 milijuna kuna kada su se na poziv javili samo Grad Donja Stubica i ŽUC.

– Mi smo dva puta od Ministarstva graditeljstva tražili povećanje alokacije. Prvi puta za 20 milijuna kuna, drugi puta za 30 milijuna i konačni rezultat je preko 55 milijuna kuna koje ćemo uložiti u sanaciju klizišta i propusta na našim županijskim, nerazvrstanim gradskim i općinskim cestama – izjavio je Kolar dodavši kako je ovo veliko rasterećenje proračuna JLS na zagorskom području s obzirom da njihovi izvorni prihodi nisu veliki.

-Na ovaj način smo olakšali JLS da vrate prometnice u vozno, fer stanje. Bila bi šteta da ne potrošimo i zadnju lipu. Uz malo sreće vjerujem da će svi koji su potpisali ugovore naći svoje izvođače i da ćemo uspjeti realizirati ove projekte – rekao je župan ističući da je ovo prvi puta da je pred Županiju stavljen tako velik zadatak, odnosno mogućnost raspisivanja samo Javnog poziva.

Pozvao je sve gospodarstvenike, poduzetnike i obrtnike s područja KZŽ i šire koji se bave tom vrstom građevine da se jave JLS na natječaje jer ovih 50-ak milijuna kuna treba potrošiti do 30. lipnja.

Na pitanje hoće li ova sredstva, s obzirom na rast cijena, biti dovoljna za obavljanje planiranog posla, župan Kolar odgovorio je kako će to vidjeti nakon završenog postupka javne nabave.

– Ja se nadam da je, u tim okvirima za koje su izrađeni troškovnici i cijenama na koje će se raspisati natječaj, realno očekivati da će se dobiti te cijene i na samom tržištu – zaključio je.

Domaćin potpisivanja ugovora, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban istaknuo kako je za općinu ovaj ugovor izuzetno značajan.

-To je treće klizište na našim nerazvrstanim cestama koje smo dobili putem ovog plana za oporavak koji sto posto financiraju. Imali smo jedan preko Ministarstva gospodarstva, jedan kroz Ministarstvo prometa i infrastrukture i sada ovaj natječaj preko KZŽ koji smo isto prošli na natječaju za klizište u Čakovljansko naselju ispod našeg groblja – rekao je Ban.

Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović istaknuo je kako bivša županijska cesta od Pretkovca prema Tkalcima ne bi mogla biti riješena bez ovog ugovora.

-Svaki dio naše domovine ima svoje specifičnosti. Možda naši kolege na jugu ne znaju što je zimska služba, ili klizišta i slično. Mi to jako dobro znamo, a naravno i ovaj potres koji se dogodio je uzrokovao dodatna oštećenja. Fiskalni kapaciteti naših JLS nisu toliko jaki da bi mogli samostalno rješavati sve probleme. Stoga uz ovu pomoć ćemo sigurno puno lakše, barem one veće probleme riješiti. Mi smo prijavili cestu koja je imala oštećenja koju su potresom dodatno narušena – rekao je Gregurović.

Načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković naglasila je kako će ova potpora, s obzirom na ogromne probleme na terenu, biti velika pomoć.

– 100-postotni intenzitet potpore jako nam puno znači. To nisu jedina dva klizišta koja smo prijavili. Ovim pozivom smo dobili 5,3 milijuna kuna, međutim, prijavili smo na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture još jedno klizište u iznosu od 2,7 milijuna kuna. To će nam biti od velike pomoći– poručila je Jureković istaknuvši kako su ulaganja u sanaciju klizišta ulaganja u infrastrukturu što puno znači za kvalitetu života njihovih mještana.

Pročelnica Upravnog odjela KZŽ za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar istaknula je kako su prihvatljivi prijavitelji po ovom javnom pozivu bile jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave odnosno javna poduzeća osnovana od jedinica lokalne ili područne samouprave.