Znanstvenoistraživački centar Bistra Ptuj bio je domaćin HICAPS-ovog trećeg transnacionalnog partnerskog sastanka održanog 10. i 11. travnja 2018. godine u Ptuju, Slovenija. Sastanku su nazočili predstavnici svih deset partnerskih organizacija iz Slovenije, Italije, Poljske i Hrvatske. Iz Hrvatske u projektu uz Općinu Bedekovčina sudjeluje Grad Varaždin te Udruga “Mala filozofija” iz Zadra.

Projekt Historical Castle Parks (HICAPS) međunarodni je projekt usmjeren na jačanje kapaciteta javnog i privatnog sektora za korištenje kulturne baštine i resursa ostvarenih transnacionalnom suradnjom između partnerskih zemalja. Projekt je sufinanciran sredstvima EU kroz program Interreg Central Europe, a vrijednost projekta na području Općine Bedekovčina iznosi 100.000 EUR. Općina Bedekovčina kroz projekt revitalizirat će dio parka oko dvorca Gornja Bedekovčina te sudjelovati u širenju svoje međunarodne mreže partnera.

Sastanak se održavao u ugodnoj ali izuzetno radnoj i produktivnoj atmosferi, a partneri su međusobno razmijenili značajne informacije i ideje, analizirale su se dosadašnje aktivnosti te su planirani daljnji koraci i zadaće u cilju da projekt i partnerstvo budu uspješni kao i do sada.

Vođa radnog paketa T1 čelnik Kujawsko-Pomorskie obavijestio je partnere o: D.T1.1.3 – Izvješću o analizi dobre prakse; D.T1.1.4 – Konceptu transnacionalne strategije; D.T1.1.7 – Transnacionalnoj strategiji; D.T1.1.5 – Regionalnoj informativnoj radionici D.T1.2.1 – Izvješću o najprikladnijim lokacijama za pilot područja i LAP; D.T1.2.2 – Sastancima dionika; te D.T1.2.4 – Lokalnom akcijskom planu.

Voditeljica radnog paketa T2 Fondacija Villa Ghigi predstavila je rezultate i planiranje aktivnosti: D.T2.1.1- Radionice s javnim sektorom; D.T2.1.2- Priprema materijala za transnacionalne smjernice; D.T2.2.1 – Izvješće socio-povijesnog pregleda; D.22.2 – Raznolikost biljke i njihova vrijednost; D.T2.2.3 – Obrazovni vanjski alat za staze; D.T2.3.1 – Izvješće o pregledu kvalitete o predloženim alatima te D.T2.3.2 – Priručnik o dostupnosti krajolika za sve.

Udruga “Mala filozofija” predstavila je pregled radnog paketa komunikacije te se raspravljalo o zadaćama i rezultatima koje je potrebno postići u komunikacijskom području do kraja projekta.

Također posjetili smo i park Turnišće kojeg će u sklopu projekta HICAPS revitalizirati partnerska organizacija ZRS Bistra Ptuj te su nam pritom prezentirane njihove ideje i ciljevi.

http://www.interreg-central.eu/Content.Node/Partner-Meeting-in-Ptuj.html