20.5 C
Bedekovčina
Utorak, 3 listopada, 2023
 
Općina Bedekovčina smještena je u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, u regiji najbolje prometne povezanosti u Hrvatskoj, svega 40-ak km od Zagreba, 30-ak km od Slovenije i 14 km od Svetišta MBB u Mariji Bistrici.
Osim blizine glavnog cestovnog prometnog pravca, državne ceste D1, kroz mjesto prolazi brza cesta Zabok – Bedekovčina – Popovec te željeznička pruga Varaždin – Zagreb.
Smještena u samom srcu Krapinsko – zagorske županije, Općina Bedekovčina s više od 8000 stanovnika najveća je općina, a treća po redu jedinica lokalne samouprave u Krapinsko – zagorskoj županiji.
Možemo se pohvaliti dugom i bogatom poviješću te smo tako 2017. godine slavili 750 godina prvog pisanog spomena bedekovčanskog kraja u darovnici kralja Bele IV.
Općina Bedekovčina često je opisivana kao stara i plemenita zbog bogatog plemenitog nasljeđa obitelji Bedeković Komorski kao jedne od najstarijih hrvatskih plemićkih loza.
O plemenitoj bedekovčanskoj povijesti svjedoči bogatstvo općine znamenitostima poput dvoraca, vjerskih objekata te parkova i perivoja.
Općinu krase tri predivna dvorca nastala u 18. stoljeću- dvorac Bedeković-Vranyczany u Gornjoj Bedekovčini, kurija Bedeković u Donjoj Bedekovčini te dvorac Sermage u Poznanovcu. U Bedekovčini se nalazi i arheološko nalazište utvrda Kiebel kao dio tadašnjeg plemićkog grada Castrum Cubul.
Najveću ljepotu bedekovčanskog kraja predstavljaju Bedekovčanska jezera koja su bogata raznim vrstama riba što osobito privlači ribiče na rekreativni ribolov. Šetnice oko jezera, prekrasna priroda i zelenilo, pjev raznolikih ptica, ribolov, ribička kuća koja nudi okrjepu samo su dio onog zbog čega se posjetitelji opet vraćaju u Bedekovčinu.
Bedekovčanska jezera popularno su kupalište i šetalište ali i mjesto održavanja brojnih manifestacija poput Sajma i izložbe zagorskih vina, Glazbenog festivala “Igrajte nam mužikaši i Ljeto na Bajerima…
Od davnih dana, mještani Bedekovčine vrijedno razvijaju danas bogati kulturno – umjetnički život oduvijek vezan uz vjeru i tradiciju. Vjerno čuvamo običaje i svoju baštinu s ciljem prenošenja budućim naraštajima, na što smo izuzetno ponosni.
O njegovanju tradicijske kulture svjedoči i činjenica kako su upravo manifestacije poput Susret riječi, Ljeto na Bajerima, Igrajte nam mužikaši i Sajam i izložba zagorskih vina točka prepoznatljivosti Općine Bedekovčina.
Na području Općine Bedekovčina djeluje nekoliko obrazovnih institucija: Dječji vrtić Bedekovčina, Osnovna škola Bedekovčina s Područnom školom Poznanovec, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički s Područnom školom Orehovica i Srednja škola Bedekovčina koja nudi brojne programe kroz Graditeljsko, Poljoprivredno i Medicinsko učilište.
Sve to, a i bogatstvo vjerskog života ostvarenog kroz čak tri župe, Bedekovčina, Orehovica i Mače, čini našu općinu skladnom zajednicom ugodnom za život njezinih mještana.