U ambulanti Doma zdravlja u Bedekovčini u utorak 27. veljače 2024. obilježen je početak rada dispanzera za mentalno zdravlje Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije u ambulantama u Bedekovčini, Oroslavju i Krapini. Riječ je o pilot programu Ministarstva zdravstva koji se odnosi na  osnaživanje mentalnog zdravlja s ciljem preusmjeravanja zaštite mentalnog zdravlja na rano prepoznavanje i liječenje putem primarne razine zdravstvene zaštite.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je primarna zdravstvena zaštita stup zdravstvenih usluga svih građana i građanki u našoj županiji. “Jako je dobro da novi zakon o zdravstvenoj zaštiti pruža mogućnost da se u okviru primarne zaštite uvode nove usluge koje su važne za kompletno zdravlje naših ljudi. Jedna od tih usluga je mjera dispanzera za mentalno zdravlje. Jako sam sretna što je Krapinsko-zagorska županija ušla u taj pilot projekt Ministarstva zajedno s Gradom Zagrebom, Međimurskom, Osječko-baranjskom i Splitsko-dalmatinskom županijom. Dobro je da su ti dispanzeri, što je bilo i obećano, ušli u prijedlog nove mreže zdravstvene zaštite koja je trenutno na javnom savjetovanju. Mi smo i prije ovih dispanzera, u okviru Zavoda za javno zdravstvo, zaposlili prije skoro godinu dana, jednog psihologa koji je baš namijenjen radu s djecom i s mladima jer smo uočili i imali smo informacije s terena, koliko zapravo djece i mladih ima problema s mentalnim zdravljem, u smislu anksioznosti, depresivnog ponašanja, a i drugih oblika određenih teškoća”, rekla je zamjenica župana Jasna Petek te naglasila da će ova usluga biti na korist svih građana i građanki.

Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan objasnila je kako je 0vo nova djelatnost u Domu zdravlja. “Posebno smo ponosni što je Ministarstvo zdravstva, između pet županija koje su dobile program osnaživanja mentalnog zdravlja, izabralo baš Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije. Zaposlili smo šest psihologinja, od kojih jednu kliničku psihologinju i tri medicinske sestre, koje su počele raditi već prošli tjedan u ordinacijama u Bedekovčini, Oroslavju i Krapini. Vjerujem da će našim Zagorkama i Zagorcima, našim osiguranicima, otvaranje dispanzera puno značiti jer se susrećemo s problemima i kod mladih u školama, već i u vrtićima, a i kod starijih osoba je potrebna stručna pomoć psihologa”, pojasnila je ravnateljica Dogan te dodala da pilot projekt traje od 15. veljače do 30. lipnja te će se nastaviti kao djelatnost Doma zdravlja.

Radno vrijeme je svaki radni dan od 7 do 20h te subotama prema rasporedu, a kako je istaknula klinička psihologinja Gordana Kamenečki, psihološka djelatnost preduvjet je kompletnog zdravlja ljudi, bilo da se radi o tjelesnom ili socijalnom i da je važno na sve moguće načine ljudima pomoći.  “Naročito smo se o tome osvijestili nakon dvije izuzetno izazovne situacije koje smo imali, to je bila situacija Covida-19 i potresa koji je obuhvatio i našu županiju”, kazala je doktorica Kamenečki te dodala da se građani mogu najaviti bez uputnice, a također postoji i mogućnost savjetovanja bez najave i to:

AMBULANTA KRAPINA: četvrtak 12:00 – 14:00
AMBULANTA BEDEKOVČINA: srijedu 12:00 – 14:00
AMBULANTA OROSLAVJE: utorak 12:00 – 14:00

Na konferenciji za medije bio je i načelnik Bedekovčine Darko Ban koji je istaknuo zadovoljstvo ovim programom uz zahvalu KZŽ i Domu zdravlja što su prepoznali njihove prednosti i da mogu u Bedekovčini pružiti ovakve usluge.