Izvor   KZŽ

Šampionsko vino Zvonka Severa je ujedno i najbolje ocijenjeno predikatno vino, dok je najbolje ocijenjeno vino u kategoriji hobista miješano bijelo vino berba 2020. Ivana Tisanića; u grupi bijelih mirnih suhih vina redovite borbe graševina berbe 2020. Vinarije Kopjar, u grupi bijelih mirnih vina redovite berbe s ostatkom šećera Chardonnay berbe 2020. Vinarije Micak te u grupi crnih i ružičastih vina Darmol berbe 2015. Vinarije Micak. Velika zlata, uz pobjednički traminac Zvonka Severa, je za svoju graševinu osvojio i OPG Posavec Nenad  iz Klanjca.

Zlatne medalje osvojilo je 29 vina, srebro 39 vina, broncu 9 vina, a 3 vina dobila su priznanja.

Nagrade su šampionu uručili župan Željko Kolar i predstavnik tvrtke Vetropack Straža Alen Javorić, dok su ostale nagrade i priznanja dodijelili predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina Josip Grilec, potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Miro Čaržavec i predsjednica Udruge Vino Zagorje Jasminka Šaško. 

SVJETLA BUDUĆNOST PRED POBJEDNIČKOM VINARIJOM

Šampion Zvonko Sever je nakon proglašenja najboljih istaknuo kako njegova vinarija postoji 32 godina te ima 15.000 trsova na osam mjesta, dok je pobjednički traminac proizveden sa 1.300 trsova. „Moj najveći uspjeh možda nije ledeno vino, iako oko njega ima jako puno truda zbog klimatskih prilika, nemate priliku dobiti ledeno vino svaki dan jer nema uvjeta, već je to Sokol, autohtona sorta i mogu reći da sam ga spasio od izumiranja“ – rekao je Zvonko Sever te naglasio kako njegova Vinarija ima svjetlu budućnost jer su u njoj ostali raditi njegovi sinovi Filip i Jakov.

ZAGORJE – ISTINSKA VINSKA REGIJA

Kad imate tako sjajne vinare koji proizvode odlične pjenušce, ledene berbe, sortna vina, onda nema nikakve sumnje da ste u vinskoj regiji. Krapinsko – zagorska županija je lider kontinentalnog turizma i uz zaštitu naših proizvoda: purice, mlinaca, štrukli i meda, sigurno je vino jedan od naših zaštitnih znakova ukupne turističke ponude“ – naglasio je župan Željko Kolar te dodao kako je za još bolje pozicioniranje na vinskoj karti Hrvatske potrebno još malo bolje brendiranje.

Vinogradare i vinare te sve druge okupljene na Bedekovčanskim jezerima pozdravio je i predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša, koji je važnosti vina slikovito dočarao rečenicom „Vina nemaju“ koja se u veselim prilikama u šali ističe kao najtužnija u čitavoj Bibliji.

„Ovo su naše najbolje zagorske kapljice, muke naših zagorskih muževa kojima se možemo dičiti diljem naše Lijepe Naše pa i šire. Ove godine vidimo, ne može nam ništa ni korona, ni žutica, naši vinari se bore i idu dalje“ – poručio je načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban.

KVALITETA SE POTVRĐUJE IZ GODINE U GODINU

Zamjenica predsjednice Ocjenjivačkog povjerenstva i predsjednica Udruge Vino Zagorje Jasminka Šaško čestitala je svim vinarima na odličnim vinima. „Oni zaista iz godine u godinu potvrđuju da su dosljedni u svojoj kvaliteti i da svake godine još više napreduju. Svake godine imamo sve veći broj uzoraka sa zlatnim i srebrnim odličjima. Ali, nećemo reći ni da nisu valjana ona vina koja su ocijenjena broncom ili priznanjima“, rekla je predsjednica Udruge Vino Zagorje te zahvalila Krapinsko – zagorskoj županiji koja svake godine osigurava vrijedne nagrade za najbolje vinare i vinogradare s najbolje ocijenjenim vinima te Općini Bedekovčina koja svake godine sudjeluje u organizaciji i generalnom sponzoru tvrtki Vetropack Straža koja svake godine prati ovo događanje s paletom butelja za pobjednika.

BOGAT POPRATNI PROGRAM
U popratnom programu Sajma i izložbe zagorskih vina nastupili su Muški pjevački zbor Magdalenić,  Črleni lajbeki i Elixir band.  Društvo Naša djeca Bedekovčina organiziralo je Dječje sportske igre na prostoru Plavog jezera, dok su Našenina – vezilje pripremile zagorsku domaću koštu.