U Osnovnoj školi Veliko Trgovišće je u petak, 17. veljače 2023. godine, održan prvi ovogodišnji sastanak dječjih gradonačelnika i načelnika s područja Krapinsko-zagorske županije.

Na sastanku, kojeg je vodio dječji načelnik Općine Velike Trgovišće Toni Horvat, sudjelovali su i dječji načelnici iz općina Mače, Marija Bistrica, Bedekovčina, Tuhelj, Zagorska Sela, Kumrovec, Sveti Križ Začretje i Radoboj te dječji gradonačelnici Krapine, Pregrade i Zaboka. Na sastanku je predstavljen dječji proračun Krapinsko-zagorske županije za 2023. godinu te su ocjenjivane prijave zaprimljene na Javni poziv za prijavu prijedloga za Participativni dječji proračun za 2023. godinu. Radi se o uspješnom mehanizmu identificiranja i realiziranja potreba djece u cilju povećanja dječje uključenosti u donošenje odluka kroz aktivno sudjelovanje djece u kreiranju i provedbi proračuna. Na taj se način kroz razvoj suradnje i dijaloga direktno zadovoljavaju potrebe djece u zajednici. U okviru ovog javnog poziva  raspodjeljuju se sredstva u ukupnom iznosu od 26.544 eura kuna, s time da maksimalni iznos županijskog financiranja po pojedinom projektu može biti 2.654 eura.  Nužno je da se projektom ostvaruje javni interes na području Krapinsko-zagorske županije te da je iniciran do strane djeteta ili grupe djece.

Na sastanku su bile i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Krapinsko-zagorske županije Martina Gregurović Šanjug, načelnik Općine Veliko Trgovišće Robert Greblički te ravnateljica Osnovne škole Veliko Trgovišće Diana Duk – Petek. Tema rasprave bile su i daljnje aktivnosti koje će se provoditi na području Krapinsko-zagorske županije, a dječji načelnici i gradonačelnici su svoje kolege i ostale prisutne informirali o provedenim aktivnostima u protekloj godini te se dogovarali sljedeći sastanak koji će se održati krajem školske godine.

Župan Željko Kolar je u pripremi samog sastanka istaknuo kako je ulaganje u djecu i mlade ogledalo svakog društva. „Prva smo županija koja je krenula sa dječjim participativnim proračunom i mogu reći da se to se pokazalo punim pogotkom. Od 2019. godine, kada smo osigurali 100.000 kuna, dobivamo projekte koji pokazuju kako djeca i mladi sam znaju detektirati stvari koje se mogu popraviti u sustavu, osmisliti rješenje te na kraju i provesti to isto rješenje“ – kazao je župan Željko Kolar te poručio kako Krapinsko-zagorska županija s ponosom nosi titulu Županija – prijatelj djece.
Izvor: https://www.kzz.hr/