U utorak, 9. srpnja 2019. godine, je na prostoru jezera u Bedekovčini održana konferencija za novinare na kojoj je najavljena 11. Štruklijada – Izbor najboljih zagorskih štrukli i kulinarski show.

Ovogodišnju Štruklijadu – manifestaciju koja se održava s ciljem promocije i zaštite zagorskih šturkli najavili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar.

Pozivam sve drage goste da nam se pridruže u subotu od 15 sati na Bajerima i probaju najbolje štrukle na svijetu, a to su naravno zagorske štrukle i da u posebnom ambijentu bedekovčanskih jezera uživaju s nama u bogatom programu i prekrasnom ljetnom danu“ – rekao je župan Željko Kolar u osvrtu na 11. Štruklijadu na kojoj će se 13. srpnja za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmetati 20 predstavnika restorana, agroturizama, hotela i srednjih ugostiteljskih škola. Posjetitelji će, uz uživanje u štruklima dvadesetak sudionika, moći vidjeti i sam način pripreme ove zagorske delicije te pratiti kulinarski show u kojem će snage odmjeriti učenici SŠ Zabok  i SŠ Pregrada.

Ocjenjivački sud koji će kušati sve štrukle natjecatelja i iskušanim nepcima presuditi najboljeg čine: Branko Čukelj – direktor hrane i pića u hotelu Sheraton a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan – glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Dražen Đurišević – Podravkin voditelj promocije kulinarstva te dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

Voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar napomenula je da će u zabavnom programu sudjelovati KUD Bedekovčina, KUD Zlatko Baloković iz Krapinskih Toplica, Muški vokalni sastav Magdalenić i Črleni Lajbeki. „Imat ćemo i ponudu 11 OPG-ova i obrta, od bučinog ulja, tradicijskih drvenih igračaka, meda, sokova i kupinovog vina. Dva vinara Mladen Micak i Boris Vuglec ponudit će svoja vina, a dva proizvođača, ZMH Horvat i Grešna Gorica prodavat će i smrznute štrukle“ – rekla je voditeljica ureda županijske turističke zajednice.

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban posebno je istaknuo kako proizvođači štrukla s područja općine Bedekovčina već niz godina postižu odlične rezultate na Štruklijadama i da to očekjuje i ove godine. „Pozivam sve ljubitelje zagorske hrane, dođite i uživajte u spoju ljepote Bedekovčanskih jezera i gastro ponude“ – rekao je načelnik Ban.

ZAŠTITA ZAGORSKIH ŠTRUKLI

Župan Kolar je ovom prilikom podsjetio da je u prosincu Ministarstvu poljoprivrede podnesen zahtjev za zaštitu zagorskih štrukli te da bi, s obzirom na rok od devet mjeseci, nacionalna zaštita mogla biti gotova do kraja rujna. „Nakon toga odmah krećemo u europsku zaštitu. Specifično je da bi bili prva regija u Europi koja bi imala  zaštićeno glavno jelo – puricu, prilog – mlince i desert – štrukle. To je nešto što treba izuzetno dobro marketinški iskoristiti, a istovremeno raditi na povećanju proizvodnje. Uzgoj zagorskog purana potičemo kroz mjere ruralnog razvoja, za iduću smo godinu predvidjeli pola milijuna kuna bespovratnih sredstava za povećanje proizvodnje mlinaca. Za štrukle sam siguran da će nam biti najlakše naći tržište i da ćemo s njima najlakše sa doći na EU tržište jer su i najpoznatiji“ – rekao je župan Kolar.

Na 11. Štruklijadi sudjeluju:

 1. OPG Micak – Klet “Zagorski dvori”,
 2. Slastice “Tri Užitka”,
 3. Restoran & Catering Sermage,
 4. Agroturizam Zaboky Selo,
 5. Villa Zelenjak Ventek,
 6. Krass hotel Krapinske Toplice,
 7. Restoran Lagvić,
 8. Restoran Dunav,
 9. Terme Tuhelj,
 10. Agroturizam Kos,
 11. ZMH Horvat d.o.o.,
 12. Vuglec Breg,
 13. Hotel Terme Jezerčica,
 14. Pansion Rody,
 15. Klet Grešna gorica,
 16. Klet Kozjak
 17. Srednja škola ZABOK,
 18. Srednja škola Pregrada,
 19. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice,
 20. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice,

Proglašenje pobjednika predviđeno je u 18:00 sati.

Organizatori Štruklijade 2019. su Krapinsko – zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije, suorganizator je Općina Bedekovčina a manifestaciju  još podupiru Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko – zagorske. Posebnu potporu Štruklijadi pruža i Udruga Tradicija Zagorja, koja će biti uključena u aktivnosti na dan održavanja manifestacije, a također radi i na zaštiti zagorskih štrukli te drugih zagorskih proizvoda.

Medijski pokrovitelji su: Radio Kaj, Zagorski list, kao i gastro  portali: Gastro hr. Oblizeki, Naturala i Idem van.

izvor: www.kzz.hr