Temeljem projekta koji je financiralo Ministarstvo Hrvatskih branitelja RH, dana 03.11.2018. godine branitelji UDIVDR Bedekovčina i njihove obitelji posjetili su branitelje Jarmine s kojima je 2013. godine potpisana povelja o trajnom prijateljstvu, kulturno umjetničkoj suradnji i športskim igrama.

Općina Jarmina i samo mjesto Jarmina je naselje u kojemu živi oko 2500 žitelja od kojih oko 80% ima porijeklo iz općina Krapinsko-zagorske županije.

Tijekom Domovinskog rata veliki broj Zagoraca boravio je na ratnim područjima Istočne Slavonije i na taj način aktivno sudjelovao u obrani okupirane Jarmine. Nakon oslobođenja i tijekom posjete Vukovaru – gradu heroju, članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Općine Bedekovčine obavezno posjećuju i Općinu Jarminu u kojoj se zajedničkim druženjem evociraju uspomene iz vremena Domovinskog rata.

Projektom se njeguje već desetogodišnja tradicija koja se održava već 10. godina pod parolom ,,Zajedno u ratu-zajedno u miru”.

Cilj je projektom približiti dio teške i mukotrpne prošlosti i težiti tome da se takve stvari više ne ponove. Druženjem branitelja u kojem obje Udruge aktivno sudjeluju sa svojim obiteljima u čemu istaknuto mjesto imaju supruge i djeca hrvatskih branitelja, ali i njihova unučad što doprinosi njegovanju tradicije Domovinskog rata kao obrambenog i oslobodilačkog u svim svojim sastavnicama.

Tako je i ove godine nastavljena suradnja, te je 40 branitelja Općine Bedekovčine i njihovih obitelji posjetilo Jarminu gdje smo dočekani s velikim oduševljenjem od branitelja i mještana Jarmine. Za sve poginule i nestale branitelje u mjesnoj crkvi održana je misa, položeni su vijenci i zapaljeni lampioni kod spomenika poginulih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, te kod spomenika poginulih policajaca iz PU Varaždinske. Mjesnom svećeniku poklonjena je velika svijeća (visina 100 cm) od naše Udruge, a svećenik u mirovini Josip Komorski Pepek poklonio je dvije svijeće za Oltar. Nakon službenog dijela nastavljeno je druženje na športskom centru uz športske igre, te prigodnim domjenkom na kojem su se pridružili župan Vukovarsko srijemske županije gosp. Božo Galić i načelnik Jarmine gosp. Andrija Draganić koji su pohvalili već tradicionalno druženje branitelja Bedekovčine i Jarmine, te su razmijenjeni pokloni.

ZAJEDNO U RATU, ZAJEDNO U MIRU!