OPĆINA KOJA ZNA KAKO I KUDA: Svečano obilježen Dan Općine Bedekovčina uz prigodan program, dodjelu nagrada i priznanja mještanima!

Svečanom sjednicom u subotu Općina Bedekovčina obilježila je Dan općine, koji je uvijek prilika da se rezimira učinjeno u proteklih godinu dana ali i da se najave projekti i sve ono što se planira napraviti u narednom razdoblju.

Svečanom obilježavanju prisustvovali su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Siniša Jenkač, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i tajnika u ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, zamjenica župana Krapinsko – zagorske županije Jasna Petek, gradonačelnici, gradonačelnice, načelnici i načelnice s područja Krapinsko – zagorske županije, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Bedekovčina, Sandra Vorih, službenici Jedinstvenog upravnog odjela, dječja načelnica Iva Gorički, zamjenica predsjednice Savjeta mladih Općine Bedekovčina Dorotea Valjak, direktori i predstavnici poduzeća, ustanova, ravnatelji škola i Dječjeg vrtića Bedekovčina i općinske knjižnice, općinski vijećnici, župnici i nagrađeni građani.

Kako je naglašeno tijekom sjednice realizirani su ili u provedbi projekti koji povećavaju kvalitetu življenja, a ujedno su dokaz rada, želje i predanosti a osobito težnje ka ravnomjernom razvoju općine Bedekovčina. U cijelom nizu projekata svakako treba istaknuti dogradnju i rekonstrukciju Dječjeg vrtića Bedekovčina, izgradnju dječjih igrališta u naseljima Grabe i Židovinjak, centru Bedekovčine te izgrađeno sportsko igralište u naselju Jalševec.

Izgrađen je nogostup u Brestovcu Orehovičkom, sanirano je klizište na groblju Orehovica, rekonstruirana je javna rasvjeta primjenom mjera energetske učinkovitosti te je izgrađena nova javna rasvjetaasfaltirane nerazvrstane ceste i postavljena autobusne kućice. No, na tome se na staje, a u pripremi je izgradnja dječjih igrališta u naseljima Sovinjak, Kebel i Križanče kao i prenamjena Spomen doma boraca u smještaj zbirke Domovinskog rata, zbirke II. Svjetskog rata kao i rekonstrukcija stare škole Grgić u Kulturni centar koji je prijavljen na mjeru 7.4.1.

Dodajmo i da je u tijeku projekt izgradnje kanalizacijske mreže u kojem Općina sudjeluje kao partner Zagorskom vodovodu, sanacija klizišta u Magdalenićevoj ulici te projekt Hrvatskog telekoma Izgradnja mobilne bazne postaje Židovinjak čiju realizaciju mještani s nestrpljenjem očekuju – istaknuto je između ostalog. Načelnik Darko Ban najavio je i projekte koji će nastaviti razvoj općine Bedekovčina.

– S ponosom ističemo da je u tijeku priprema projekta Revitalizacije Bedekovčanskih jezera na predstojeće javne pozive, a u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom projekt je uvršten kao strateški projekt vrijedan 65 milijuna kuna u razvojni sporazum Sjever – najavio je Ban dodajući da će se u suradnji sa Krapinsko-zagorskom županijom nastaviti ulaganje u obrazovanje odnosno u mlade na čemu je zahvalio županu Željku Kolaru i njegovim suradnicima.

– Svjesni činjenice da su djeca i mladi kao društvena skupina generatori gospodarskog rasta i razvoja, nositelji znanja i kreativnosti, jedan od temelja i imperativa u radu Općine jest kvalitetan rad s mladima i briga odjeci. Stoga ne čudi činjenica da Općina Bedekovčina na području Krapinsko – zagorske županije izdvaja najviše financijskih sredstava za djecu i mlade odnosno 35% ukupnog proračuna na što smo iznimno ponosni – zaključio je Ban čestitajući Dan općine.

Zajednički rad u korist mještana Općine potvrdio je i predsjednik Općinskog vijeća Marko Ocvirek ističući kako je tekuća godina bila povijesna godina za Bedekovčinu.

– Mogu konstatirati da je ovo povijesna godina za Općinu Bedekovčina jer smo za razne projekte i mjere dobili 16,5 milijuna kuna. Spomenuo bih 15 milijuna kuna koje smo dobili od Ministarstva poljoprivrede, odnosno Agencije za plaćanje u poljoprivredi za dva projekta kroz mjeru 7.4.1. što su velebni kompleksi kakvi i priliče našoj Općini – rekao je Ocvirek i podsjetio na 1,5 milijuna vrijedan projekt Hrvatskog telekoma i postav repetitora kojim se mobilnim signalom pokriva jedna četvrtina Općine čime se, ističe Ocvirek, poboljšava kvaliteta života građana.

Također, kazao je kako navedeni iznosi označavaju kraj ove godine, a da će se fokus iduće godine staviti na stanogradnju i razvoj gospodarstva, a na kraju poručio „Mi smo Hrvati, nismo hladnokrvni i tenzije se rješavaju. To je normalno i prisutno, ali kada napravimo prave stvari i projekte to treba potencirati.”

Partner u brojnim projektima je Krapinsko-zagorska županija, posebice onima koji su usmjereni prema obrazovanju i mladima. Da će tako biti i ubuduće potvrdila je zamjenica župana Jasna Petek rekavši kako i sama Općina izdvaja velika sredstva u projektiranje.

– Ovo je Općina koja jako puno ulaže. Sredstva u iznosu od 18 milijuna kuna dokaz su da načelnik Ban sa svojim djelatnicama i djelatnicama ima viziju kamo i kuda treba ići Općina Bedekovčina. Krapinsko – zagorska županija potpomogla je energetsku obnovu Srednje škole u iznosu od 8,5 milijuna kuna, a valja izdvojiti i ulaganja Županijskih cesta u istom iznosu u nekoliko proteklih godina. Isto tako, u tijeku je rekonstrukcija električnih instalacija u Srednjoj školi Bedekovčina u iznosu od pola milijuna kuna – rekla je zamjenica Petek i spomenula kako se velika sredstva izdvajaju za školstvo, a da su na čelu bedekovčanskih škola proaktivni ravnatelji koji su zajedno s načelnikom motivacija za daljnji rad.

– Svi projekti ne bi bili mogući bez zajedničke sinergije i suradnje svih aktera, a jedino tako možemo zajedno raditi za dobrobit naše Županije – rekla je zamjenica Petek i najavila je projekte koji slijede, a jedan od njih je veliki strateški projekt Bedekovčanskih jezera koja se nalaze u Razvojnom sporazumu.

– Jednako tako, završena je projektno tehnička dokumentacija za energetsku obnovu đačkog doma, kao i idejni projekt za Poljoprivredno učilište. Imamo mnogo posla, a načelniku i timu želim puno uspjeha u daljnjem radu, a KZŽ će biti potpora u svim budućim projektima – poručila je Petek na kraju svog obraćanja.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, izaslanik premijera, Zdravko Tušek naglasio je osvrnuo se na gospodarsku i političku stabilnost za koju je vlada Republike Hrvatske zaslužna, a kako bi se svi projekti mogli ostvariti.

– Unatrag pet, šest godina, od 3,5 milijarde kuna veliki dio sredstava dolazi iz Ministarstva poljoprivrede. To su ulaganja koja se odnose na financiranje dječjih vrtića, nerazvrstane ceste, društveni domovi, kulturna i društvena projekti – rekao je Tušek i dodao kako će se u budućnosti veliki dio sredstva osigurati iz Nacionalnog plana za obnovu i oporavak. U području Ministarstva poljoprivrede za narednih 5 godina osigurano je 5,5 milijardi eura za razvoj poljoprivredepoljoprivrednih gospodarstva, ali i za razvoj komunalne i društvene infrastrukture.

– Vlada RH osobitu pozornost pridodaje razvoju Krapinsko – zagorske županije, a svi silni projekti su projekti koje je Ministarstvo regionalnog razvoja uvrstilo u Razvojni sporazum što će omogućiti razvoj turizma u Zagorju – poručio je Tušek.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji je kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora čestitao Dan općine, u svom je obraćanju podvukao linijsku crtu poveznicu Bedekovčine i Novog Marofa.

– Dolazeći i prolazeći kroz Bedekovčinu povezujem je s gradom Novim Marofom jer je Bedekovčina nekad bila tranzitno mjesto koje je bilo središte, a izvješće o radu govori o istim problemima i aktivnostima kao što je to slučaj u gradu Novom Marofu. Gledajući političku konstrukciju moram reći da vas je krenulo. Vidjevši i čuvši, a i pročitavši, košarkaški mogu reći, da ste zakucali. Sinergiju koju imate dobro ste iskoristili. Nemojte misliti da će to biti riješeno preko noći. Trebat će vremena, dvije do tri godine, tako da mještani mještanke budite strpljivi – rekao je Jenkač.

– Prije desetak i više godina bilo je teško biti na čelu općine, grada, županije zbog manjka sredstva i moram zahvaliti predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministru Zdravku Mariću što su shvatili problematiku i prvi u povijesti RH napravili decentralizaciju i omogućili lakši razvoj. Zalagati ću se za nastavak te decentralizacije kako bismo zajedno mogli ulagati i poboljšati život građana – naglasio je Jenkač.

Dječja načelnica Iva Gorički također je istaknula brojne aktivnosti koje su usmjerena na male i mlade koji su budućnost općine.

– Za Općinu Bedekovčina status prijatelja djece predstavlja veliku čast ali i odgovornost prema najmlađima. Danas slavimo rezultate i hvalimo dobre strane života koji se razvija u našoj općini. Za djecu naše općine to znači niz aktivnosti u koje se mogu uključiti u svoje slobodno vrijeme – rekla je Gorički ističući što se sve napravilo i realiziralo na tom području.

Svečana sjednica bila je i prilika da se istaknutim pojedincima dodjele nagrade i priznanja. Budući prošle godine zbog epidemioloških mjera nije održana svečana sjednica, priznanja iz 2020. dodijeljena su na ovogodišnjoj sjednici, Tako je priznanje dodijeljeno Klubu liječenih alkoholičara “Jezera” Bedekovčina povodom 20. obljetnice kontinuiranog rada u prevenciji, pomaganju i podršci osobama ovisnim o alkoholu i njihovim obiteljima tijekom procesa rehabilitacije i resocijalizacije.

Vesna Mitrečić, vlasnica frizerskog salona MEN, članica Upravnog odbora i Skupštine Udruženja obrtnika Bedekovčina za 30. obljetnicu rada, u ime nagrađenih naglasila je kako svi nagrađeni doprinose Općini Bedekovčina, u nadi da će se taj rad nastaviti i dalje, a sve sa svrhom razvitka Općine.

-Nagrada je dodijeljena i Dragutinu Topolovcu za 104 puta dobrovoljno darovanu krv koji je ovom gestom i aktivnošću pokazao svoju veliku solidarnost i humanost.

Dodijeljene su nagrade i Ivanu Odaku te Tomislavu i Denisu Novoselu koji su 2020. godine pokazali veliku požrtvovnost i humanost kada su krenuli u potragu i pružanje pomoći dvojici mladića iz Mihovljana čiji su se mladi životi, nažalost, ugasili u bedekovčanskim jezerima.

Dodijeljena su i ovogodišnja priznanja. Katici Videk, članici KUD-a Bedekovčina, za doprinos kvaliteti izvođenja izvornih, popularnih i klasičnih pjesama, Brigiti Rogan, vlasnici obrta „BAN“ -za 28. obljetnicu rada, Ivanu Draganiću, dopredsjedniku Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bedekovčina za izniman doprinos za izgradnju prostora Udruge u protekloj godini te Branku Senteu za 100 puta dobrovoljno darovanu krv čime je pokazao svoju veliku solidarnost i humanost.

Zahvalnice pojedincima koji su potpomogli značaju Općine Bedekovčina dodijeljene su Klementini Komorčec za izniman doprinos razvoju ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području Općine Bedekovčina, a koja je u ime dobitnika zahvalnica istaknula je kako je lijepo primiti znak zahvale i lijepu riječ.

– Za nas je to možda posebno na ovaj dan, jer smo sve trenutke prošli uz našu zaštitnicu Svetu Barbaru. Posebno je toplo oko srca, a zahvaljujem svima koji su prepoznali naš rad i doprinos u razvoju naše Općine – rekla je Komorčec.

Priznanje je dodijeljeno i Mariu Čehuliću za izniman doprinos razvoju i postignute rezultate u nogometnom sportu na području Općine Bedekovčina, kao i organizacijskom odboru manifestacije „Susret riječi“ 2021. za izniman doprinos razvoju književno – recitalne manifestacije „Susret riječi“ te razvoju kulture na području Općine Bedekovčina te Ivanu Šaliću za nesebično pružanje pomoći potrebitima na području Općine Bedekovčina na početku epidemije COVID-19 virusa.

Zahvalnice za postignute sjajne rezultate na državnoj maturi, unutar deset posto najboljih u Republici Hrvatskoj, dodijeljene su Gabrijeli Pavlić, Juraju Tušeku, Fabijanu Roganu i Alenu Grabušiću.

izvor: sjever.hr