Svečanom sjednicom Županijske skupštine održanom u ponedjeljak, 23. travnja 2018. godine u Bedekovčini obilježen je Dan Krapinsko-zagorske županije i 25 godina njezinog postojanja.

Nakon polaganja vijenaca kod spomenika u centru Bedekovčine i mise u crkvi pape sv. Ivana Pavla II. u Poznanovcu održana je i svečana sjednica Županijske skupštine, koju je u sportskoj dvorani SŠ Bedekovčine otvorila predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki: „Punih četvrt stoljeća dovoljno je vremena za ocjenu rada. Krapinsko-zagorska županija primjer je da je hrvatski model lokalne samouprave, projekt prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, dobar – da sami možemo i znamo upravljati svojim razvojem. Nisu nam potrebni copy paste poljskog ili irskog modela, samo je potrebno implementirati stvarnu funkcionalnu i financijsku decentralizaciju. Županije su ključ uspjeha za brži i efikasniji sustav. Hrvatskoj je potrebna jača decentralizacija i nova, kvalitetnija raspodjela funkcija – cijeli koncept regionalizacije mora zaživjeti i u fiskalnom i u funkcionalnom segmentu.“ – istaknula je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki te naglasila kako u Krapinsko-zagorskoj županiji ne postoji zagorski jal.  „Ponosni smo na sve Zagorke i Zagorce koji su svoje kamenčiće ugradili u mozaik koji se zove Krapinsko-zagorska županija – Bajka na dlanu“ – poručila je predsjednica Skupštine KZŽ te istaknula kako se uz 25 godina Krapinsko-zagorske županije u 2018. godini obilježava i 20 godina od posjeta pape Ivana Pavla II. Mariji Bistrici.

Dan Krapinsko-zagorske županije i 25. obljetnicu njezinog postojanja čestitao je i župan Željko Kolar, koji je se u svom govoru posebno osvrnuo na zdravstvo, obrazovanje i gospodarstvo. „Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana povećala je broj pacijenata za sto tisuća u posljednje tri godine. Tu su i dvije specijalne bolnice – Krapinske Toplice, za koju je predviđena dogradnja novog kompleksa sa 75 kreveta i četiri apartmana, novi spa i wellness centar, novi bazeni – investicija vrijedna 20 milijuna eura te Stubičke Toplice – s investicijom od 12,5 milijuna eura. Odlično je organizirana i primarna zdravstvena zaštita kroz naš dom zdravlja, a tu je i najbolje organizirana mreža hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj. Druga najveća obaveza Županije je školstvo. Upravljamo s 30 osnovnih, 54 područne i devet sjajnih srednjih škola, suvlasnici smo veleučilišta i velik dio investicija koje se trenutno odvijaju na području županije, vezane su uz obrazovanje. Imamo osam škola u energetskoj obnovi, u što će ukupno biti uloženo 50 milijuna kuna, a trenutno se grade i dvije sportske dvorane. Naravno, ništa od toga ne bi bilo bez našeg jakog gospodarstva, bez naših obrtnika i poduzetnika“ – naglasio je župan Kolar te podsjetio kako je Od početka 2014. do kraja 2017. godine u našoj županiji otvoreno 3.905 radnih mjesta, što je povećanje od gotovo 12% – najviše u Hrvatskoj.

Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, saborski zastupnik Žarko Tušek, posebno je istaknuo dr. Franju Tuđmana za kojeg drži da je najzaslužniji za osnivanje Krapinsko-zagorske županije te naglasio velik napredak u praktički svim životnim područjima, koji je postignut unazad 25. godina. „Kuda god da se okrenemo vidi se napredak ali nismo uspjeli održati zajednički pozitivni duh koji nas je krasio devedesetih godina. Danas realno živimo puno bolje, a stvorili smo sliku da živimo lošije“ –  kazao je izaslanik predsjednice RH..

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je okupljene na svečanoj sjednici pozdravio u ime premijera Andreja Plenkvića. „Drago mi je da danas mogu svjedočiti pozitivnoj poslovnoj klimi, dobroj poduzetničkoj atmosferi, povećanju zaposlenosti, brizi za mlade i starije stanovnike, mjerama kojima se potiče demografska obnova i socijalna sigurnost. Upravo je ova županija jedan od velikih generatora hrvatskog gospodarstva i hrvatskog razvoja. Potvrda tome brojni su projekti koje Županija provodi, a u čemu uživa potporu Vlade Republike Hrvatske. – istaknuo je ministar Medved.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je političku stabilnost u Krapinsko-zagorskoj županiji koja je omogućila njezin velik napredak u proteklih 25 godina. „Mi se moramo razlikovati u idejama, moramo se razlikovati u određenim projektima, ali ne infrastrukturnim. Oni su zajednički jer nas oni čine bogatijim. Ja vjerujem da će županije ostati jedan postulat regionalnog razvoja, ali se isto tako nadam da će u budućnosti imati više svojih izvornih prihoda, više svojih decentraliziranih funkcija, jer razvoj koji se najbolje osjeti, jest onaj koji kreće odozdo, gdje participiraju svi dionici, a sve s ciljem našeg boljeg, sretnijeg i ljepšeg Zagorja“ – poručio je potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je naglasio da se u Zagorju danas vidi napredak u svakom pogledu. „Danas je ovo jedna od najpoželjnijih županija za život. Taj uspjeh nije slučajan i nije došao preko noći. Zagorje danas ima najveću stopu rasta zaposlenosti i pada nezaposlenosti. Ono danas intenzivno raste i to nije slučajno jer je Krapinsko-zagorska županija treća u Hrvatskoj po subvencijama gospodarstvu“ – kazao je saborski zastupnik Bernardić i dodao kako model uspjeha Krapinsko-zagorske županije treba biti ogledan primjerak za ostatak Hrvatske.

Okupljenima se obratio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine Karlovačke županije Ivan Vučić te načelnik Bedekovčine Darko Ban.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine dodijeljena su i ovogodišnja županijska priznanja:

Plaketa za životno djelo dodijeljena je Marcelu Majsecu.

Plakete za doprinos ugledu i promociji KZŽ u zemlji i svijetu dodijeljene su Rajku Suhodolčanu i Zdenki Grilec.

Plakete za iznimno postignuće u protekloj godini dodijeljene su Hotelu Villa Magdalena i Luki Leškoviću.

Povelje Krapinsko-zagorske županije dobili su: Aikido klub Hohoemi, DVD Kačkovec, DVD Klanjec, Kickboxing klub Zmaj Bedekovčina, Lea Pongrac, vlč. Marijan Culjak, Mirica Škvorc, Općina Gornja Stubica – za manifestaciju Susreti za Rudija, Spomenka Štimec, Terme Stubaki j.d.o.o. – PJ. Hotel Matija Gubec, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata – Županijska podružnica KZŽ, Udruga “Modus Vivendi Stubaki”, Vlasta Horvatić – Gmaz, Zvonimir Berić i Željko Hohnjec.

Na obilježavanju Dana Krapinsko-zagorske županije i 25. obljetnici njezinog postojanja bili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Darko Horvat, izaslanik gradonačelnika Zagreba JosipDržaić, državna tajnica u ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić, državni tajnik ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, župan Međimurske županijeMatija Posavec, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić, saborski zastupnici Robert Podolnjak, Marija Puhi Marko Vešligaj, zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko FerekJambrek, potpredsjednici Županijske skupštine Josip Kovačić i Dragutin Ranogajec, ujedno predsjednik Hrvatske obrtničke komore, predsjednici Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina JosipGrilec, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, rektor Svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević i mons. Zlatko Koren, članice i članovi Županijske skupštine, gradonačelnici i načelnici, kao i brojni drugi gosti i uzvanici.

U programu su nastupili Lucija Jelušić, Rajko Suhodolčan i Jurica Vugrek.

izvor: www.kzz.hr