U sklopu projekta HIstorical Castle Parks (HICAPS) Općina Bedekovčina organizirala je 14. lipnja 2018. godine radionicu naziva „Što za mene znači perivoj?“.

Radionica se održala u Dvorcu Gornja Bedekovčina (dvorac Bedeković-Vranyczany), a na radionici su sudjelovali učenici 3. i 4. razreda Osnovne škole Bedekovčina.

Cilj radionice je podizanje svijesti o važnosti kulturne i prirodne baštine i važnosti očuvanja i revitalizacije povijesnih parkova dvoraca među djecom, ali i upoznavanja s prednostima i načinima korištenja rezultata HICAPS projekta.

Projekt HIstorical Castle Parks (HICAPS) međunarodni je projekt usmjeren na jačanje kapaciteta javnog i privatnog sektora za korištenje kulturne baštine i resursa ostvarenih transnacionalnom suradnjom između partnerskih zemalja. Projekt je sufinanciran sredstvima EU kroz program Interreg Central Europe, a vrijednost projekta na području Općine Bedekovčina iznosi 100.000 EUR. Općina Bedekovčina kroz projekt revitalizirat će dio perivoja oko dvorca Gornja Bedekovčina te sudjelovati u širenju svoje međunarodne mreže partnera.

Djeca su kroz edukativnu radionicu usvojila znanje o važnosti kulturne i prirodne baštine, o samom Dvorcu Gornja Bedekovčina i perivoju dvorca te su informirani o projektu HICAPS i važnosti EU projekata.

Povratno, djeca su putem kreativnih crteža prezentirala svoje vizije i ideje uređenja parka i načina korištenja parka koje će se svakako slijediti u drugim fazama uređenja perivoja.