Došlo je vrijeme ljeta, a s njime i malo poduža pauza. Još samo predstoji tradicionalno okupljanje KUD-ova na „Lazu“ 05.07.2019. i „Štruklijada“ 13.07.2019. na Bedekovčanskim jezerima.

Ovoga puta spomenuti ćemo zadnja dva posebna i vrlo uspješna nastupa Udruge Magdalenić.

Prvi je poseban po tome što smo 08.06.2019. nastupali na HRT1 u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“, zajedno sa ženskim vokalnim sastavom KUD Bedekovčina i dramskom sekcijom Udruge Kaj iz Zaboka, a svo troje smo predstavljeni kao članice ZAKUD KZZ. Tom prigodom izveli smo zagorsku pjesmu „Vinska kaplja“ uz muzičku pratnju.

Bio je to poseban doživljaj jer ne nastupa se često na televiziji i iako mi imamo već sličnih iskustava (nastup u emisiji „Lijepom Našom“ u Bedekovčini, nastup u Ivanić Gradu u emisiji „Muške vokalne skupine Hrvatske, te nastup na Zagorskoj televiziji gdje smo bili predstavljeni kao udruga koja se bavi pjevanjem, sviranjem i likovnom djelatnošću), ipak je to bila svojevrsna mala avantura. Trebalo je doživjeti sam taj prostor Hrt-a na Prisavlju u Zagrebu, počevši od samog prijema, smještaja, garderobe, studija, iščekivanja, probnog tonskog snimanja, sve do samog direktnog snimanja tv kamerama!

Na kraju smo malo samokritički (jer uvijek se može bolje), ali ipak zadovoljni prokomentirali naš nastup kao uspješan, a što se kasnije i potvrdilo nakon gledanja emisije i komentara koji su stizali od gledatelja.

Drugi nastup bio je tijekom posjeta Ličko-Senjskoj županiji u Brinje u srcu Like, gdje su nam domaćini bili načelnik Brinja Zlatko Fumić, pročelnik općine Brinje i velečasni Pejo Ivkić iz Župe UBDM Brinje, u kojoj je župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Cilj ovog posjeta bio je upoznavanje kulturno-umjetničke te povijesne baštine ovoga kraja.

Po dolasku u Brinje pripremili smo se za posjet spomen obilježju na groblju u Letincu, gdje smo odali počast poginulim učesnicima Domovinskog rata, polaganjem svijeća i cvijeća, te minutom šutnje. Nakon toga uslijedila je misa u crkvi Sv. Ante Padovanskog u Letincu, koju je održao velečasni Pejo Ivkić. Tijekom mise, „Magdalenići“ su otpjevali pet prigodnih pjesama i to: SVETI ANTE, ON JE VJETAR TVOJOJ LAĐI, SRCE BOŽANSKO, PRIMI KRUH, SUNCU PROSI SAKA ROŽA.

Po završetku mise uslijedilo je druženje sa župljanima uz svirku i pjesmu.

Prije ručka ostalo je još vremena za planirani posjet dvorcu „Sokolac“ u Brinju. Uz asistenciju velečasnog upoznali smo se sa poviješću ovog dvorca. Srednjovjekovni plemićki grad Sokolac,ispod čijih se snažnih zidina u nemirnim vremenima razvilo naselje Brinje, bio je najvažnije središte moćnih hrvatskih knezova Krčkih u Lici. Po svojoj reprezentativnoj građi te posjetima kraljeva i drugih istaknutih ličnosti, vrijedno je povijesno i spomeničko dobro hrvatske kulturne baštine.

Ručak u župnom domu u Brinju protekao je u veoma ugodnoj i toploj atmosferi zahvaljujući velikoj susretljivošću i ljubaznošću domaćina, u nastojanju da se mi kao gosti što bolje i ugodnije osjećamo. Bilo je tu toplih riječi dobrodošlice domaćina kao i riječi zahvale našeg načelnika g. Darka Bana uz poziv na uzvratni posjet, te su međusobno izmijenjeni i prigodni pokloni.

Pale su i popularne ličke pjesme „Lička kapa“ s kojom se posebno isticao u pjevanju naš predsjednik udruge g. Ivan Meštrović i pjesma „Pregazit ću Kapelu“.

Posebne zasluge za ovaj nezaboravan posjet Lici pripadaju našem predsjedniku udruge g. Ivanu Meštroviću koji je na vrijeme sve organizirao i pripremio, što jednim dijelom treba zahvaliti i njegovoj supruzi koja je rodom iz ovoga kraja.

I na kraju moramo izraziti žaljenje što nije ovom posjetu mogao prisustvovati i jedan od inicijatora, a to je naš velečasni Josip Komorčec, koji je trebao održati misu u crkvi u Letincu, te nam je uputio riječi isprike uz žaljenje zbog iznenadne spriječenosti.

 

                                                                                             Za, UDRUGU MAGDALENIĆ

                                                                                                         Boris Vojković