Općinsko vijeće Općine Bedekovčina na sjednici održanoj u petak, 28. lipnja 2019., jednoglasno je usvojilo Odluku o pokretanju postupka za promjenu statusa Općine Bedekovčina u status grada.

U tu svrhu izrađena je Studija opravdanosti zahtjeva za izmjenu statusa općine u status grada čiji zaključak je da Općina Bedekovčina zadovoljava sve relevantne kriterije za dobivanje statusa grada, što je potkrijepljeno raznim činjenicama.

Između ostalog, navodi se da je Općina Bedekovčina, nakon Grada Krapine i Grada Zaboka, najmnogoljudnija jedinica lokalne samouprave na području Krapinsko- zagorske županije. Također, općinsko središte, naselje Bedekovčina, drugo je po veličini naselje u Županiji, te jedino urbano naselje koje nije središte upravnog grada. Također, Općina Bedekovčina mjesto je s velikim brojem aktivnih trgovačkih društava, OPG-ova i obrta koji omogućuju radna mjesta stanovnicima Općine Bedekovčina. Općina ima bogat turistički potencijal u izletničkom, športsko-ribolovnom, kulturno-zabavnome turizmu, te turizmu baštine. Osim što je kulturni centar, Bedekovčina je i jedan od najvećih obrazovnih centara Županije (jedina je Općina koja ima dvije matične osnovne škole, na području Općine zastupljeno je srednjoškolsko obrazovanje kroz brojne programe triju učilišta Srednje škole Bedekovčina koja ima i Učenički dom kapaciteta do 205 učenika, te na području Općine djeluju i Dječji vrtić Bedekovčina i Odgojni dom Bedekovčina).

Uz razne benefite koji bi se dobili dobivanjem statusa grada, najvažniji učinak je povećanje sredstava u proračunu Općine Bedekovčina koji bi Općina dobila iz državnog proračuna putem sredstava fiskalnog izravnanja. Radi se o iznosu od oko 4 mil. kuna godišnje.

Usvajanje navedene Odluke jedan je od koraka potrebnih za podnošenje zahtjeva za promjenu statusa Općine Bedekovčina u status grada te se nadamo pozitivnom ishodu pokrenutog postupka.